Най-полезните неща, които научих за кърменето, когато то не се случи съвсем по план…

Малката родих със секцио по медицински причини и кърмата ми слезе много трудно. Цели три седмици борба отне, докато реално се регулира и успея да нахраня детето без добавки от адаптирано мляко. И преди да ви споделя, най-полезните неща, които научих за кърменето, когато то не се случва съвсем по план, искам да благодаря на всички близки, познати и непознати, които ме подкрепиха в този тежък период и на всички, които тогава ми казаха: “Когато много искаш да кърмиш, няма невъзможни неща!” След 13 месеца успешно кърмене, мога да кажа: Наистина бяхте прави!

Ето и най-полезните неща, които научих тогава извън стандартната информация за кърменето:

В България може да получите безплатна помощ от специалисти по кърмене. Ще си кажете, очевидно е, че акушерките могат да помогнат и е безплатно, но всъщност в страната има мрежи от други специалисти, които са опитни в предоставянето на консултации и подкрепа конкретно за кърменето. Тези специалисти може да намерите от една страна чрез Ла Лече Лига – неправителствена организация, чиято основна мисия е да дава информация и подкрепа за кърмене на всички майки, които искат да кърмят и на техните семейства. Силно препоръчвам да разгледате техния сайт : https://lllbg.org/ , където ще намерите полезна информация за самото кърмене, контакти на консултантите (има национални телефони за връзка) и дати за срещи на живо в различни населени места из страната. Както и през Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”  – нестопанска организация, която обединява доброволни консултанти по кърмене и медицински лица. Силно препоръчвам да разгледате и техния сайт : http://www.podkrepazakarmene.com , където също ще намерите национален телефон за консултации и връзка с доброволни консултанти в близост до вас.

Сънят е ключов за кърменето! Недоспиването води до изтощение, а при изтощение организмът на майката спира първо функциите, които не са важни за оцеляването на тялото като кърмата напр. 😉 Та майчета – чиниите могат да почакат и къщата няма нужда да блести от чистота, защото вашето здраве е приоритет!

Социалните медии може и да помагат! От една съученичка попаднах на Фейсбук групата “За дългото кърмене” , която е едно изключително позитивно онлайн кътче, където може да намерите подкрепа (дори и да не планувате да кърмите чак толкова дълго) и също и съвет от специалисти по кърменето, които членуват в групата и отговарят на въпроси.

Водата, храната и хранителните добавки са най-големите помощници! Водата е необходимост, за да имате кърма и в сайтовете по-горе може да научите повече за колкото вода трябва да се пие минимум на ден. От храните, които помагат за увеличаване на лактацията, любимите и най-ефективни при мен бяха Джинджифиловата лимонада (вкусно и полезно и не само за кърмата), овесените ядки и киселото мляко. Тъй като беше лято, с кеф комбинирах последните две храни в една супер лесна и бърза лятна тортичка (рецептата на sladka hapka вижте тук) Приемах и допълнителни специални добавки за увеличаване на кърмата, като на мен най-много ми помогна Lactamix (производител: Biosheild, България ). За приема на добавки е добре да се консултирате с лекар.

Този пост не е финансиран и иницииран от посочените марки и магазини и продуктите са закупени.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *