25 идеи за игри с пластмасови капачки

Пластмасови капачки се намират във всеки дом, а те са здрави, достатъчно големи да не могат да бъдат глътнати, което автоматично ги прави чудесен материал за детски игри.

12м+

Сортиране по цветове

Капачките са идеално средство за сортиране по цветове. Може да използвате цветни листи, върху които да се редят или цветни купички, в които да ги пуска детето. Още по-забавно и полезно би било, ако на кашон изрежете дупки малко по-големи от капачка, оцветите около тях в цветовете. Така ще се получи чуден сортер.

Отлепи и залепи

Тази игра си остава хит сред децата доста дълго време (на 4 още ни е весела :)). Капачките са идеални за целта, тъй като са леки. Може да комбинирате отлепянето със сортиране по цветове. Ако нямате такова фолио може да залепите тиксо от вътрешната страна на краката на един стол, като го увиете добре, за да не пада.

Оцветяване за бебоци

Играе се точно както оцветяването с пластилин, но вместо пластилин се използват капачки в различни цветове. Готови листи за оцветяване може да си изтеглите от тук.

18м+

Сортиране в квадрати – как се играе

Сортиране по цветове с помпони

Идеално упражнение за учене на цветовете, в което участват и сетивата. Детето може да слага помпоните с ръчичка или ако вече може – с пинсета или щипка за лед.

11 творчески идеи
Слънчева система – https://www.instagram.com/kristina_or…
Паяче – https://www.instagram.com/_tsunami_mo…
Палитра – https://www.instagram.com/sophiatessmer/
Оцветяване с капачки – https://www.instagram.com/niesmamacom/
Сметало – https://www.instagram.com/mommys_s_world/
Бизи борд – https://www.instagram.com/stekirska/
Сладолед – https://www.instagram.com/mom_camera_…
Количка – https://www.instagram.com/nikolays.wo…
Гъсеничка – https://www.instagram.com/creative_moms/
Настолна игра – https://www.instagram.com/offlinekids…
Пътни знаци – аз 🙂 – https://www.instagram.com/1minmama/

2 години+

Прехвърляне на капачки с щипки за лед

Страхотна игра за трениране силата на ръката чрез щипките за лед, координацията и концентрацията на децата при прехвърлянето. За да е максимално ефективна играта поставате пълната кутия от лявата страна, а празната от дясната. Така детето свиква с посоката на четене и писане.

За учене детето да брои и цифрите

На лист се написват цифрите, които ще изучавате и детето следва да постви толкова капачки в съответното поле. Може да използвате и магнитчета цифри вместо писане. А ако сега започвате с ученето на детето да брои, може да ви е полезно да научите най-важните съвети на педагозите от статията тук.

Броене и прехвърляне
Въздушен футбол за деца

Идеалното забавно дихателно упражнение за малките деца. Лесно за подготовка.

За учене на формите

Може да използвате капачките за учене на формите чрез очертаване, както е показано на снимката с кестени. За тази игра може да използвате всичко дребно, което имате под ръка и да я повтаряте с разлини материали 🙂

3 години+

Апликация с капачки

С капачки могат да се изработят чаровни апликации. Аз използвам двойно залепящо тиско, защото дъщеря ми много се забавлява да отлепя горния слой. Може да се направят и с моментно лепило.

Морски шах за многократна употреба от пластмасови капачки

Една от лесните настолни игри подходящи за деца от различни възрасти, идеално забавление за дъждовните дни вкъщи. Как да си направите такъв от пластмасови капачки, вижте във видеото:

Подготовка на ръката за писане
писане с капачка
Как се прави вижте тук

Повтаряне на модели

Полезно упражнение затвърждаващо концентрацията на децата и развиващо тяхната логика. Подреждате на пода моделът от цветни листи или цветни капачки в ред, в който изберете, и детето трябва да го повтори като подреди и то същия. Започнете като детето поставя капачка върху елемента на шаблона. Когато усвои това умение, преминете към поставяне на капачките до модела. След като и това вече е усвоено комбинирайте с игра за памет. Подреждате модел, показвате го десетина секунди на детето и го скривате. От него се иска да подреди модела, който е видяло. Започнете с малко на брой капачки и постепенно добавяйте, за да усложните.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *