Детето ми не се заиграва дълго. Какво да правя?

“Детето ми не се заиграва дълго” е един от коментарите, с които най-често ми пишете по отношение на игрите. На всички ни се иска детето да захване някоя игра и да поиграе достатъчно, че да свършим нещо, но уви, тъкмо почнем и детето вече се е отегчило с предложеното занимание. На нас ни се струва, че нищо не ги заинтригува, но всъщност не е така. При децата вниманието е много по-кратко от колкото при възрастните, а ние инстинктивно сравняваме детето със себе си.

Колко време всъщност да очакваме да продължи една игра (занимание от един тип) може да калкулираме сами. Най-лесният начин да се пресметне грубо времето е като за всяка година на детето се добавят приблизително по 2 минути. Напр. дете на 1 година задържа традиционно вниманието си около 2 минути, на 2 години – около 4 минути и т.н.

Минутките са посочени въз основа на средната продължителност на способността на детето да си задържа вниманието върху определена дейност според възрастта му. Данните са ориентировъчни, а не категоричен стандарт, т.е. не изпадайте в паника, ако при вашето дете са различни 😉!

Тези сметки са валидни само за външно зададени занимания, т.е., когато ние предлагаме игра на детето. При игрите, които детето само захване неговата концентрация е в пъти по-продължителна и съответно играе много по-дълго. Това се дължи на факта, че детето подбира своите занимания според умението, което има нужда да развие в момента.

Следващият път, когато се притесните, че детето не се заиграва, припомнете си тази таблица и оставете стреса на страна – те просто са деца!

Източници на информацията: http://www.laurenqhill.com/understanding-the-of…/ и https://www.earlydevelopmenttherapy.com/attention-span…/

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *