7 хитринки за пътуване с дете с по-малко мрънкане

Всяко пътуване с дете си е истинско предизвикателство за търпението на родителя, защото търпението не е от силните страни на малките деца. Ето няколко хитри трика, които ще ти помогнат да намалиш стреса и за двете страни.

Пътуване във времето за сън

Когато детето е малко, това е идеалното решение. Пътуването във времето за сън на детето спестява много нерви от нетърпеливото мрънкане за кога ще се стигне или за седенето на столчето. Също толкова ефективно е, ако преди пътуване се погрижим детето да е физически уморено от игра.

Как казахме сбогом на досадния въпрос “Стигнахме ли вече?”

Използвах лесен трик, който видях в интернет, който нагледно показва на децата колко остава още от пътя. Как точно го прилагам, виж тук

Органайзер

Добавихме на гърба на предната седалка удобен органайзер (от този вид), в който преди тръгване поставям шишето с вода на дъщеря ми и играчките, които сме избрали за пътя. Изключително удобно, защото са й лесно достъпни и са видни, за да си избира от наличните. В него сега поставяме 1 малка кукличка, 1 количка, интерактивна книжка с капачета, нещо за рисуване или оцветяване или каквото си е харесала преди тръгване. В органайзера държим още пакет сухи и пакет мокри кърпички. Освен това, с органайзера намаля драстично и ритането на предната седалка.

Не стол, а трон

Досадата от седене на столчете за кола борим като просто го наричаме трон за принцеси. Така го превръщаме в място за игра и го правим много по-привлекателно за седене.

Храна за по път

Храната винаги помага 🙂 Преди тръгваме вземам любими неща за хапване на дъщеря ми и й ги предлагам по време на пътуването в най-мрънкащите моменти. Избирам лесни за хапване с ръце и не цапащи неща като напр. солети, кашкавалчета, ябълка. Нося ги нарязани на хапки или парчета, удобни за директно хапване. Държа ги в кутия за храна, контейнерче за адаптирано мляко или чинийка с разделения.

Песни и детски аудио книги

За допълнително забавление сме си направили плейлиста с песни, които дъщеря ми харесва (детски и не само). Пускаме флашката, когато започне мънкане или просто като прелюдия към игра. От скоро тестваме и слушането на аудио книги в колата. Направихме опит да си четем такива, но ми става лошо и затова минахме на готови записани. Слушаме подкаста “Лисиците четат” и “Златните приказки, както и Storytel. А сега може да слушаш Storytel безплатно цели 30 дни като кликнеш тук.

Игри за път

Ако си търсиш идеи за игри, които не изискват предварителна подготовка, то цели 27 идеи, готови за разпечатване сме подготвили тук с Алекс (@offlinekids.bg), Ками (@mom_camera_by_kami_veselinova) и Криси (@kristina_orsova )

А от тук може да изтеглите карти за разпечатване за игра за път за деца на 4-5 години.

Какви трикчета използваш ти при пътуване с дете?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *