8 идеи за занимания с кестени + 3 идеи за дома

Децата ми изключително много харесват да събират всякакви “съкровища” навън – камъчета, миди, пръчки, листа, разбира се понякога и боклуци… А сред най-любимите им неща за търсене са кестените. В края на лятото всеки ден проверяваме дали са започнали да падат, а когато вече са по земята – винаги си тръгваме с пълни джобове. Затова и често есента вкъщи играем с кестени, които реших да споделя в този пост занимания, които са се харесали.

Търсене на кестени

Търсенето на кестени само по себе си е изключително полезно. То упражнява концентрацията на децата, умението за търсене на предмети сред други, работи за фината моторика при по-малките. Освен това е занимание, което ги държи ангажирани и мотивирани :). Може да бъде превърнато в игра за работа в екип като стимулираме децата да събират заедно в общ съд.

Игри с пластилин

Моделирането с пластилин е изключително полезно за развитието на фината моторика, силата на ръката и въобръжението, а като включим и природни материали към него стимулираме допълнително и сетивата. Кестените могат да бъдат чудесна добавка към играта с пластилин за детето. Ако си търсите идеи за модели, които може да направите заедно вижте предложенията за как да си направим животни от кестени тук.

Готвене/ресторант/магазин

Сред любимите игри на децата ми са готвенето наужким, на ресторант и на магазин, затова директно използваме кестените за материл за тях. Предствяме си, че са кюфтета, топчетата в супата, шоколадови бонбони, шоколадов сладолед, домати и др.

Броене и смятане

Сред най-очевидните игри с тях е упражняването на броене. Ако учим малко дете, то е подходящо да започнем като ги подредим на едноцветен светъл фон, като ги разположим на разстояние от около 2-3см между тях. Как точно да научим детето да брои може да прочетете тук.

Изключително удобно е, ако детето сега се учи да събира и изважда, визуално да стимулираме детето да ги подреди в кутия от яйца с 10 кутийки (или да разчертаем такава таблица на картон). Така може да заедно да решавате визуално задачи като махате и слагате кестени.

Рисуване върху/с кестени

Може да превърнете кестените в човечета, чудовища, животни и каквото още хрумне на детето, като използвате плътни акрилни бои. Като изсъхнат стават за игра или забавна декорация.

Сензорна кутия с кестени

Събраните кестени може да се използват директно за игри на сетивата. Примерни идеи са кутии на тема:

  • упражнения за координация и сила на ръката – като се добави лъжица и съд, в който да се прехвърлят или щипка, с която да се хващат;
  • упражнения за пресипване от един съд в друг;
  • природа – като могат да бъдат камъни;
  • строителна площадка – като детето ги използва за пренасяне с малки камиончета.

Вместо топчета

Може да използва за игри с топчета като целене на мишени (кофички от кисело мляко напр.), мини импровизиран голф и др.

Упражняване на формите и подготовка за писане

Нарисуват се различни форми на лист или с тебешир. Целта на играта е детето да подреди кестени и шишарки по линиите, за да се получи фигурата. Подробности за играта може да прочетете тук.

А когато тези занимания с кестени вече омръзнат на децата:

  • Поставете кестените в гардеробите, за да предпазите дрехите от молци, както и в кухненските шкафове срещу молци в храната;
  • Използвайте ги за прах за пране. Как да си направите безплатен прах за пране от кестени и други препарати за дома, вижте тук;
  • Направете икебана от кестени за украса и поддържане на позитивната енергия в дома. Според народния лечител Петър Димков кестените защитават от негативни влияния.

! Важно е, ако ще използвате кестените за игра за по-дълъг период, да ги изсушите добре на слънце, защото иначе мухлясват.