Настолните игри, с които скука няма (за деца 6+)

Настолните игри са едно от любимите занимания вкъщи, както вече съм споделяла. Играем всякакъв тип (дори си се събираме с приятели да игрем Dungeons & Dragons). Намирам ги за чудесно занимание за вечерите заедно или за дните, в които разходките навън са по-кракти. Те освен забавни са изключително развиващи.

Ползи от играта на настолни игри

Списъкът не е изчерпателен, но играта на настолни игри:

 • създава чувство за близост в семейството, покрай общото занимание и прекараното време заедно (дори и да има сърденка 🙂 );
 • развиват уменията за общуване, вкл. в някои случаи за решаване на конфликти;
 • според вида игра може да развива наблюдението, концентрацията, координацията, съобразителността, умения за броене, смятане и четене, умения за изграждане на стратегия и работа в екип др.;
 • според вида игра може да дава знания за света около нас;

Кои игри играем вкъщи?

Все още играем някои от настолните игри, които вече съм Ви показвала, които се водят 3+ (може да ги разгледате тук). Още повече, малкият ми син е на почти 3 години и той също иска да играе.

 • Dobble – една много забавна, лесна и бърза игра, която играем още откакто дъщеря ми беше на 5 години. Играта е за развитие наблюдателност и бързина на реакция. Заема малко място и е идеално забавление и за по път. Може да разгледаш играта тук. Продават се и тематични, които са още по-привлекателни за децата като напр. на Пес патрул, Замръзналото кралство, Хари Потър, Марвел герои.
 • Дженга – играта на кула е много забавна за всички възрасти, игрите са бързи и правилата са лесни за разбиране. Чудесна парти игра. Може да видиш вариант на играта тук.
 • Игра на думи – Тази игра е класика, може да я разгледаш тук. Нашата си е направо ретро, защото я имемо още от както аз бях дете :). Намирам я за чудесен варинт за упражняване на четенето и писането за децата, които вече го могат. Тъй като дъщеря ми е в предучилищна и сега се учи да пише, я играем с прости думи и не за точки, а за брой съставени думи. Всеки си записва и направените думи на лист.
 • Cortex – Тази игра си купихме сега за занимания през следващата ваканция. Още не сме я играли, но ми изглежда забавна и полезна. Може да я разглеждаш тук

Игри за самостоятелна игра:

 • математическата маймунка – забавен начин, по който дъщеря ми много бързо се научи да смята до 10. Може да разгледаш играчката тук.
 • играчка за учене на думи на английски език – тази играчка се хареса освен от дъщеря ми на 6г и от сина ми на 2г., защото много лесно се използва – просто поставяш картата с думата и играчката произнася написаното. Може да видиш видео как работи тук. Има и разширена версия с песни и приказки.
 • IQgame – цялата серия от тези игра са много интересни, предизвикателни и развиващи. Леки и компакти, те са също иделни за пътуване. Дъщеря ми в момента играе тази.

Кои игри са ми в списъка за тестване

Имам и набелязани игри за тестване. В детския отдел на библиотеката има настолни игри, които можеш да вземеш за вкъщи. Възползвам се от тази опция, за да не се затрупваме с излишни игри, които всъщност децата не харесват. Та ето какво съм набелязала за тестване:

 • Ravensburger – Лабиринт – това е следващата ни покупка, но я оставих към списъка за потенциални подаръци за 1 юни или рожден ден. Стратегическа игра, която може да разгледаш тук.
 • Катан (има вариант за деца) – малко я отлагам, защото на мен не ми беше много забавна като я играхме. Ето тук може да разгледаш детския вариант.
 • Каркасон – много препоръчвана игра, води се 7+, но може да се пробва. Може да я разгледаш тук.
 • Монополи – също игрална класика, която си има и версия за деца, вкл. и на различни теми като тази тук напр.
 • Таласъмски истории е бълграска игра кооператив, т.е. всички играчи играят заедно срещу играта. Води се дори 5г+ Може да я разгледаш тук.

Много идеи и информация за подходящи игри за всички възрасти има в канала на български език Board Games 4 Kids, който може да посетиш тук.

А вашето семейство има ли си любими настолни игри?

Някои от линковете в тази статия са афилиейт. Купувайки през тях нещата на същата или по-ниска цена, вие подкрепяте развитието на сайта, за което благодаря.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *