Първият ни опит в кухнята

Първи опит в кухнята направихме днес. Месихме тесто за кравайчета за сурвакницата, която ще украсяваме по празниците. Да кажем, че малката меси ще е пресилено, но пък в късането на тесто се раздаде 😂.

Замесих меко хлебно тесто, което оставих да втаса (Рецепта по-долу). На набрашнена подложка за хранене поставих малко парче тесто, с което малката да си играе. Накрая опекохме и него, за да разбере, че всъщност прави хляб. В крайна сметка имаме кравайчета, почти без дупки, но пък страхотно вкусни.

Играта с тесто е повече от стимулитаща за всички сетива на детето, а и на възрастните. Ние играем с пластилин и тесто още от както малката стана на годинка. Преди това просто не й беше приятно. Това е от любимите ми занимания: не изисква подготовка, няма правила и всеки път играта е различна.  За ежедневната игра използваме обикновено солено тесто. Смесете 1част сол, 1част вода и 2 части брашно, бъркайки с лъжица, докато получите тесто.

След играта може да изпечете фигурките и те ще станат като гипсови. С по-големите деца може да ги оцветите с акрилни боички.

Рецептата, която използвах за коледните кравайчета:

Направих половин доза и то със слънчогледово олио.

Автор на рецептата : Георги Бордовски

Източник на снимката: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=2025.0

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *