Прохождането и съня

Днес на гости ми е Яна от “Хайде да спим”, с която работихме заедно в Лидерска академия ГЛОУ  и станахме приятелки много преди аз да започна блога, а тя да стане консултант по сън. Притеснена защо тъкмо, когато бебо започна да спи по цяла нощ изведнъж пак се скъсиха нощите, се обърнах към нея с въпрос за насоки за връзката между прохождането и съня.

Ето какво ми разказа Яна от “Хайде да спим”, сертифициран консултант по сън:

„Когато бебетата усвояват ново умение, понякога им е трудно да “изключат” желанието си да го овладеят, дори в съня си. За това е важно то да се практикува максимално много през деня.

Идеи в помощ на вас и вашето малко дете:

Последователност.

Последователният дневен и нощен режим може да помогне на вашето малко дете да се настрои към естествения си биологичен часовник. Препоръчително е да ставате по едно и също време всеки ден. Ако вашият малчуганът все още спи, третирайте го като дневна дрямка – открехнете завесите, пуснете малко свеж въздух ако времето е подходящо, и продължете с обичайния си ден.

Стимулация.

През деня Вашето малко дете ще се възползва от много стимулации и излагане на слънчева светлина, така че го извеждайте навън, правете много интересни неща, които и двамата можете да например разходка в парка или занимания в местната библиотека и детския център.

Винаги завършвайте деня с похвали и щастливи мисли.

Почивайте един час преди началото на рутинното ви лягане. Заниманията могат да включват съвместно четене, рисуване и пъзели. Избягвайте времето, прекарано пред екрана, като таблети, смартфони и телевизия. Светлината от екрана пречи на производството на хормона на съня мелатонин.

Рутина.

Няма да спра да повтарям колко важна е тя! Вашето малко дете ще реагира добре на постоянна рутина за лягане, като например къпане, приглушаване на осветлението, затъмняване на стаята и намаляване на горното осветление. Това е добра възможност да четете приказки заедно или да си разказвате интересна история. Може да помислите и за затъмняване на завеси или по-дебели завеси в стаята на вашето малко дете през летните месеци.

Яна от “Хайде да спим” ме напомни също, че:

На 12 месеца детето може да има 1-2 дремки, което прави общо време от 2 до 2,5 часове дрямка. Някои деца обаче спят повече от могат да спят много по-малко и да продължат да дремят през деня. На около 18 месеца времето, прекарано в дрямка, може да да намалее, а повечето деца спират със следобедния сън между 3-4-годишна възраст.

Всички деца са различни и имат свой собствен характер, затова някои ще спят по-дълго от други. За още полезна информация за съня може да следите публикациите на Яна в профила й

А как лесно да подобрите съня на детето във всяка възрасти вижте тук

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *