Ровенето в пясъка като стимул на речта

Знаете ли, че ровенето в пръстта или пясъка може да стимулира развитието на речта на детето? Сигурно сте силно изненадани, аз също бях, когато попаднах на няколко научни статии по темата.

Каква е логиката? Ровенето в пръстта/пясъка стимулира развитието на движенията на пръстите на детето и координацията между тях. Така погледнато си е активно упражнение за фината моторика на мъниците.

Изследователите в направлението са доказали, че колкото по-развити са движенията на пръстите на детето, толкова по-развита ще е и речта му и обратното, ако развитието на движението на пръстите изостава, може да се очаква и изоставане в развитието на речта.

Следователно, колкото повече стимулираме фината моторика на мъниците, толкова повече стимулираме тяхното проговаряне и активно използване на речта. А какво по-лесно от това, просто да оставим детето да си порови само ;)!

П.С. Напълно съм наясно с рисковете, които крият пясъчниците по площадките и дори няма да ги коментирам, но ако много ви притесняват, винаги има алтернативи, като да напълним една тава с пръст и да я предложим на бебока (6м+).

П.С.С. Други идеи как да стимулирате развитието на фината моторика на децата, може да намерите под етикет “фина моторика” в дясната колона на блога.

  • 2
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *