Как да организираме вълшебен коледен лов на съкровища у дома

Тази година реших да направя украсяването на елха малко по-забавно и нетрадионно и да го превърна в лов на коледни украшения из къщи. Така имахме едно още по-запомнящо се преживяване с децата. Освен това, докато се стигне до самия етап на украсяване, те вече ще се бяха натичали (или поне една идея са се поизморили :D) и по-лесно се фокусираха върху спокойното занимание по закачането на играчките.

Моите двама енергични малчугани много харесват по принцип лова на съкровища! Играли сме го много пъти, като използвам три основни варианта:

 • тип бинго , в което им давам лист с картинки на неща, които да открият, докато се разхождаме. Може да си изтеглите пролетния ни лов на съкровища от тук и този за есента от тук.
 • тип следване на улики – на децата даваме картинки, които показват къде са скрити следващите насоки и така следват уликите, докато намерят една изненада (както е този, които споделям);
 • тип карта на съкровище – при него на детето се дава схематична карта, на която е отбелязано как да стигне до скритата вещ. Бързо се отказах от този вариант, защото никак не ме бива с рисуването. Та при последния ми опит децата повече се забавляваха да се опитват да познаят какво съм исала да нарисувам, от колкото от самото търсене 🙂

Защо си струва да направим лов на съкровища?

Този тип игри насърчават изследването, разпалват любопитството им, стимулират наблюдението и са чудесен начин да изразходват част от безграничната си енергия.

Подготовка на коледния лов на съкровища

Подготовката натози коледен лов на съкровища е сравнително лесна, но отнема време. Отделете си около минимум половин час за нея.

 1. Изберете предметите си: Изберете предмети, които са празнични и разпознаваеми за вашите малчугани, т.е. като ги видят ще знаят, че са намерили търсеното. Помислете за любимите им коледни неща. Естествено безопасността е от ключово значение, та се уверете, че всички предмети са подходящи за малки деца. По-долу предлагам идеи на тема Коледа.
 2. Създайте улики: За малките деца се стремете към нагледност. Обикновени картинни подсказки или основни думи (за малко по-големите) могат да ги насочат. Вкъщи рисуваме уликите, което прави познаването една идея по-трудно. Може да направите и снимки на скривалищата, които да разпечатате.
 3. Скрийте предметите: Разположете ги из дома си на места, които са безопасни, но и предлагат малко предизвикателство. Идеи за места, на които може да скриете предмети: в калъвките на възглавници, зад завеси, в кутията с играчки, в пералнята, в гардероба са чудесни отправни точки.
 4. Великото начало: Обяснете правилата по лесен и разбираем начин. От личен опит – вълнението на децата ще бъде осезаемо и нетърпението да започнат голямо, затова най-добре е да сте кратки!
 5. Не ги оставяйте без надзор и подкрепа: Поиграйте с тях – бъдете наблизо, за да помогнете за тълкуването на уликите и да осигурите безопасност.

Какво може да скрием?

За идея, ето списък с предмети, подходящи за коледен лов на съкровища:

 1. Коледен чорап: Малкият чорап може лесно да бъде скрит на много места.
 2. Коледно украшение: Изберете нечупливи орнаменти за безопасност.
 3. Гирлянди
 4. Коледни сладки
 5. Шапка на Дядо Коледа:
 6. Коледна камбанка
 7. Плюшени коледни играчки
 8. Книга на празнична тематика
 9. Коледна формичка за бисквити
 10. Коледни свещи
 11. Декорации за коледни сладки
 12. Материали за изработка на коледни украси
 13. Коледния календар – ако се чудите дали да си направите един такъв вкъщи, то тук има 60+ идеи какво да сложите и готови за разпечатване задачи, които може да използвате
 14. Коледни лампички
 15. Коледни чаши, ако си имате такива

След като всичко е намерено, може да се отпразнува с нещо. Ние завършихме с украсяване на елхата, а може да бъде и мини празник, коледна песен, някое лакомство. Това е прост, изпълнен с радост начин да направим празничния сезон още по-вълшебен за нашите деца, идеален за дните, вкъщи.

P.S. Не забравяйте да снимате – тези моменти са ценни ;)!

 •  
 • 1
 •  
 •  
  1
  Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *