Как организирахме бързо и лесно един незабравим детски рождения ден

Съвсем скоро малката навърши 2 годинки и отпразнувахме повода със забавно импровизирано детско парти. Както ви обещах, ще споделя на кратко как го планирахме и организирахме, както и идеите, през които минахме, с надежда да послужат на някои от вас.

Планиране:

Планирането започнахме около месец преди самата дата, като първо избрахме деня за събирането. В нашия случай беше лесно, защото рожденият ден се падна в събота, което е удобно и за работещите родители. За детски рожден ден стигнах до заключение, че най-добре да е сутринта, защото всяко дете спи до различно време следобед.

На следващо място решихме какъв тип забавление искаме да осигурим на децата. Опции има много като например свободно тичане, организирани статични игри, игри с аниматор, филми и т.н. Ние решихме да им подарим преживяване, т.е. нещо, което не правят ежедневно по площадките или в яслите и за което да разказват с удоволствие. Избрахме да им подарим игра с животни. Ние живеем в голям град и досегът с животните на малката е основно с кварталните котки и кучета.

След като знаехме какво точно търсим, направихме списък на всички места в и в близост до града, в който живеем, където може да им осигурим такова преживяване (контакт с животни). Паралелно разпитахме кои от потенциалните ни гости разполагат със собствен транспорт, за да сме сигурни, че ще изберем място, до което могат всички лесно да стигнат с деца. Тъй като част от потенциалните ни гости нямат собствен транспорт, ограничихме избора до места в града, достъпни пеша и то с детска количка или с директен градски транспорт. Финалното решение взехме на база къде смятаме, че децата ще могат да изживеят най-пълно забавлението. За нашето парти избрахме, в крайна сметка, конкретно Зоокът за милване на домашни животни.

Направихме финален списък на гостите, които искаме да поканим. Стимулирам малката да взема сама решения и тук директно я попитах кои деца иска да покани. Може да се изумите, но децата имат много конкретна идея с кои деца искат да си играят. Зачетохме нейното желание за гости. Децата, които не беше подходящо да поканим поради голямата разлика във възрастта почерпихме отделно с пакетирано кексче и парти свирка. В крайна сметка на партито бяха компания от 4 деца с родителите им.

Организиране:

Посетихме избраното място и резервирахме маса за приблизителния брой на очакваните гости с уточнение, че финалната бройка ще потвърдим след седмица.

Избрахме тема на партито, за да е още по-весело. При нас темата дойде естествено. Избрахме тема “Еднорог”, защото една от атракциите в този кът е язденето на пони, а от всички кончета малката харесва конкретно еднорозите (надали е изненада за родителите на момиченца) :). Тази стъпка не е крайно необходима за организацията, но пък създава парти дух.

Взехме покани и ги раздадохме на гостите. Честно казано за следващите години тази стъпка ще я заместя с устна покана и електронно съобщение, за да си имат все пак къде гостите да видят часа и мястото. Но пък тазгодишните ни покани бяха супер сладурски с изкачащ еднорог. След потвърждение от гостите финализирахме и резервацията.

Тортата поръчахме от сладкарница като заложихме на лека торта със заливка и с една захарна фигурка еднорог. Ако на вас ви предстои парти и искате торта с фондан, най-добре я поръчайте от рано, за да не останете неприятно изненадани.

Тъй като на мястото, което избрахме, не предлага храна, се разбрахме с управителя ние да си внесем и просто избрахме подходящи за хапване с пръсти неща. Нашият избор включваше: няколко вида солети, защото бяхме сигурни, че децата ще си хапнат от тях; мини пилешки бургери (направихме ги сами като използвахме мини питки, които са наполовина на размера на стандартните питки); няколко вида сладки и плодови шишчета, които нанизахме сами и се състояха от ягода, малина и боровинки. Храната сервирахме направо в купешките й опаковки, декорирани с пандела и топери. Напитките закупихме на място.

Декорацията ни включваше висящ банер с надпис и еднорози, картонени пръстени за салфетки и два вида топерчета, а за децата парти свирки. Балоните поръчах като готов комплект от АлиЕкспрес от тук за около 4 лева и съм изключително доволна от качеството им. Ако решите да си вземете и вие сами – фолиевите балони се надуват със сламка и със сламка може да ги отдуете, имат си специални дупки за закачане, но може да си вземете и пръчка, на която да ги сложите за 0,20лв от парти магазин.

Забавленията на място, които бяхме предвили на децата бяха вход в зоокът, където може да милват животните и кошнички с храна, с която могат да ги хранят. Допълнително бяхме предвидили яздене на пони, ако се престрашат. В крайна сметка понито бе също нахранено с морковчета и само милвано. Непланирано се оказа, че там има и коли с дистанционно управление, в които детето може да седне и родителят да го покара, та и възрастните се позабавляваха :).

Други идеи за нестандартно лятно парти за рожден ден, които обмисляхме, но решихме, че са за малко по-големи деца:

  • арт парти с рисуване с пръсти навън;
  • лов на съкровища, заровени в пясъка;
  • водно парти;
  • готварско парти, в които сами да си приготвят храната;
  • пускане на хвърчила;

Като цяло съм изключително доволна, че реших да следвам такова поетапно планиране, защото така си спестих много стрес и излишна работа(и време), а се получи едно страхотно събиране на приятелчета.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *