10 игри с карти за емоциите и линк да си свалите такива безплатно

Използването на карти за емоциите за игра с децата може да улесни много въвеждането на тема и работата по развитието на умението им да разбират тази сложна тема. Ако се чудите как може да ги включите в заниманията за развитие на емоционалната интелигентност на детето, то ето няколко идеи:

Игра 1 (12м+): Имитирай ме

Много преди годинката децата се научават да имитират активно действия и тази игра се основава именно на това. Изтегляте карта и разказвате какво прави човечето на нея и как се чувства. Напр. Теглите щастлив – усмихвате се широко и казвате “Усмихвам се. Аз съм щастлив.” Подканяте детето да имитира с вас човечето. Тази игра ще помогне на детето да запомни наименованията на действията и емоциите. Ако детето е около или над 18м+ ще запомни и връзката между действието и емоцията. (Не пропускайте да имате нещо за заснемане под ръка, защото имитациите на физиономии на мъниците са уникални ;D )

Игра 2 (12м+): Аз съм…

Възрастният тегли една карта и разказва история за дадената емоция. Напр. Тегля “изморен” и разказвам: “Днес, ние с (името на моето дете) играхме на площадката. Гонихме се много, люляхме се на люлката (разказвате какво сте правили реално с детето) и след толкова много игра се чувствам уморена.” Ако се използват реални ситуации, в които детето е било част тази игра ще му помогне да осъзнане и как се разказват истории и ще го тренира, когато проговори също да разказва какво му се случва. Децата над 18м+ може да питате и директно след разказа “Ти чувстваш ли се също уморен?” като така се включват в спомена и съответно се стимулира осмисляне на как всъщност се чувства. Макар в началото да не могат да отговорят, постепенно ще започнат да го правят, но повторението е важно.

Игра 3 (12м+): Намери

След като детето е запомнило коя емоция как се казва, спокойно може да играем игра на търсене. Карти за емоциите се подреждат пред детето (започва се с малко на брой 2-3 и се увеличават постепенно) и се помолва да покаже напр. “щастлив”.

Игра 4 (12+): Емоционално мемори

Разпечатват се два комплекта от картите. Нареждат се картите пред детето и трябва да отвори 2 по 2 еднаквите карти.

Игра 5 (12+): Флаш карти

Може да ги използвате като флаш карти за учене просто на думите.

Игра 6 (18м+): В комбинация с книжки…

Когато четем книжки е подходящо да анализираме с детето чувствата на героите. Интересна игра е да държите тестето при вас, докато четете и на места да питате детето „Как се чувства мечо?“, намирате картата и я поставяте до героя, който изпитва чувството и обяснявате с глас „Мечо е тъжен, че си е загубил шапката“. Това е допълнително упражнение за умението на детето да анализира емоциите на другите.

Игра 7 (18м+): Покажи ми как се почувства…

След около 18ия месец, особено, ако вече сте работили по темата с емоциите, децата започват да осъзнават своите собствени емоции. В периода е подходящо обърната игра 2. Как става? Разказвате конкретна случка от деня, в които детето ясно е изразило дадена емоция (колкото по-прясна е случката, толкова по-добре). Ако детето вече може да говори го стимулирате с въпроси, то да се опита да разкаже историята. И накрая го питате да ви покаже като кое човече се е почувствало, т.е. да намери емоцията сред картите. В началото, ако не се ориентира, му помагате с насоки, като напр. “Ти се разплака. Я, да погледнем кое човече плаче.” Като го посочи обобщавате : “Това човече плаче, защото е тъжно. Ти тъжен ли се почувства?”

Игра 8 (18м+): Когато сме…

Тази игра може да започнете да играете още от около 18м+, но реално детето започва активно да прави връзката около 24м. Целта на тази игра е да научи детето какво може да направи, за да овладее дадената емоция, след като е осъзнало каква е тя. Тегли се една карта и се разказва как може да постъпим, за да освободим тази емоция без това да накърнява здравето и комфорта на околните. Напр. тегля “тъжен” и казвам “Аз съм тъжна. Плача (и се правя, че плача). Може би ще ми стане по-добре, ако получа прегръдка от приятел (и протягам ръце за прегръдка).” След като детето ми дава прегръдка съобщавам и как ми е подействало това : “Вече не съм тъжна, защото ме гушна. Благодаря ти”

Тази игра препоръчвам силно да започнете от рано, защото благодарение на тези първи умения за изразяване на чувствата и намиране на начин да се овладеят, може да си спестите много драми около така наречения “бебешки пубертет”.

Игра 9 (30м+): Беше, а стана…

Детето си тегли 2 карти за емоциите, по-големите деца (3г+) теглят и повече. Целта на играта е детето да разкаже история за как се е променила емоцията на човечето и да си измисли история, защото може да се промени така. Напр. Тегли тъжен и щастлив. Примерна история може да звучи така: Човечето е тъжно, защото навън вали дъжд и не може да играе на площадката. Звъни неговият приятел и му идва на гости да си играят вътре и човечето вече е щастливо. Естествено, детската версия на дали ще звучи с толкова много обяснения ;).

Игра 10 (3г+): Да поговорим…

След като детето може да говори добре, може да се започнат игри за упражняване на думите, с които може да овладеем дадени емоции както наши, така и на другите хора. За целта може да използваме играчките на детето. Теглим карта и казваме напр. “Мечо е тъжен.”. Преправяме си гласа все едно сме Мечо и изказваме своите чувства : “Аз съм Мечо. Много съм тъжен и плача. Отивам да разкажа защо съм тъжен.” Тук разказът може да включва как бихме искали да се държи детето, а не как го прави наистина :), за да има допълнителна възпитателна полза. След това с нашия си глас се правим, че успокояваме Мечо с думи и жестове.

А за всички тези игри може да използвате тези карти за емоциите, нарисувани от талантливата мама Гергана Боева, подарени на всички родители за принтиране и ползване! Благодаря й от сърце за този страхотен ресурс! Картите може да изтеглите напълно безплатно от нейния блог Писма от мама, тук. Там ще намерите и още една идея за весела игра!

Автор на снимката: Гергана Боева, Източник: Писма от мама

Ако детето не го заинтригуват достатъчно картите

Ако детето не го заинтригуват достатъчно картите, може да включите и друг тип активни игри и играчки.

Една от чудесните играчки за развитие на емоционалната интелигентност например е Куклата на емоциите. Може да я разгледате във видео ревюто:

Може също да си изработите играчки за обсъждане на емоциите от различни материали, които вече имаме вкъщи като:

  • картонено руло от тоалетна/кухненска хартия (как вижте тук)
  • капачки или камъчета;

  •  
  •  
  •  
  •  

One comment on “10 игри с карти за емоциите и линк да си свалите такива безплатно

  • Гери , Direct link to comment

    Страхотен пост, Маги! Много съм щастлива, че картите са те вдъхновили за тези занимания! Ще пробваме предложенията ти обезателно

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *