Какво е табло за дневен режим и домашни задължения и как да си направим такова?

Какво е табло за дневен режим и домашни задължения и защо е полезно да имаме такова?

Правили ли сте си списък със задачите за деня?

Именно това е таблото за дневен режим и домашни задълженията: това е списък със задачите за деня или седмицата за детето. Тъй като децата, на които то е най-необходимо, тези на възраст между 18м и 5г в повечето случаи не могат да четат, този списък е нагледен, т.е. с картинки.

Това табло, без значение каква е неговата форма и визия, е първият урок на децата как да разпределят своето време. Управлението на личното време пък е едно от уменията, които ще им бъдат най-полезни във всички етапи на живота и ще им помогне да бъдат по-успешни както в училище, така и след това. Умението детето да разпределя своите задачи е също и сред основните крачки към неговата самостоятелност.

Таблото може да помогне на детето лесно да запомни отледните стъпки от цял процес като например сутрешен или вечерен тоалет като позволява детето само да проверява дали ги следва, без да се намесваме (една задача по-малко за нас :)).

Чрез ежедневно повторение на едни и същи дейности се изграждат полезни навици.

Кога да започнем да използваме такова табло?

Няма точна възраст за начало. Моето лично мнение е, че спокойно може да започнете да въвеждате идеята веднага след годинката, когато детето започва да разбира взаимовръзките и реда на нещата. Реално, може да очаквате детето да започне да осъзнава напълно идеята за задачите след 18м.

Въвеждането на такъв визуален списък няколко месеца преди детето да тръгне на ясла ще улесни неговото разбиране, че това е само част от дневните му задачи и може да подпомогне по-бързата адаптация.

Как изглеждат тези табла?

Има различни варианти какво да включва таблото и как да изглежда.

То може да включва:

  • отделните етапи на даден блок от деня, напр. сутрешен/вечер тоалет, подготовка за училище и др.;
  • задачите за деня;
  • задачите за седмицата.

Ето основните варианти:

Табло тип “списък

В този вид табло задачите просто се поставят на определено място, което сте избрали за списък или имате разпечатан реален списък с картинките за всеки ден или седмица. Съответно при изпълнение на задачите те се зачеркват, махат от таблото или просто скриват.

Табло тип “часовник”

За по-големите деца, самите картинки може да са разположени и в конкретно време, като са насложени върху часовник. Или съответните периоди да бъдат в различни цветове.

Как да си направим такова табло?

Нашето “табло” е от типа “списък” и си го правим с магнитчета на хладилника. Сутрин поставяме магнитчетата със задачите, които ще изпълни малката през деня и когато изпълни някоя от тях махаме съответното магнитче. Как точно да си направите такова+картинките за разпечатване вижте тук.

Може да използвате въженце/картон и щипки.

Източник: https://www.pinterest.com За по-малките деца може да залепите върху щипките картинки на заниманието.

Да поставите списъка в рамка или да го ламинирате и да отбелязвате с маркер

Как да си направите вижте тук

От картон

Източник: https://www.pinterest.com

Може да бъде със снимки на детето

Как да го направите вижте тук

За изработката на такова табло може да използвате тези флаш карти “Дневен режим и домашни задължения”, които съм подготвила. Свалете ги безплатно от бутона под снимката.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *