Как да си направим програма за “ясла вкъщи”?

Ако следите профила ми в Инстаграм сигурно вече знаете, че не ни приеха на ясла и ще се погледаме вкъщи в следващите месеци. За да се подготвим все пак за детската градина стартираме по-сериозно със структурирането на времето и в тази статия ви споделям как точно ще го направим ние.

Реално, за да се създаде усещането за ясла, е необходимо просто да има регулярни блокове от дейности (30-45минути), които да се повтарят. В яслите всеки ден се редуват следните блокове: физически упражнения, свободна игра, тематични игри и четене на книжка/музика. Нашата “ясла вкъщи” ще следва този модел като ще добавям още изнесени игри, където ще се постарая да включа посещения на музеи, галерии, театър и т.н.

Eто какво ще включа в отделните блокове дейности:

Музиката включвам всеки ден, защото тя развива много умения едновременно, като просто разнообразявам, ако е необходимо, вида на заниманията (танци, учене на песни, класическа музика, слушане на конкретен музикален инструмент и т.н). Аз лично с малката правя 2 занимания с музика дневно, защото много ги харесва. Едното, всеки ден, задължително е пеене на песни , защото то допринася много за развитието на речта и паметта, а второто е танци или просто слушане. Разделям ги едно сутрин и едно следобед.

Физическите игри при нас са игрите на открито, защото децата имат нужда от много време на въздух, макар в яслите да не са винаги навън, което за мен лично е недостатък на нашата система. Не измислям конкретни физически игри, а просто я извеждам на площадката или в парка да бяга, да се катери и да кара каквото превозно средство я вдъхнови (моторче, тротинетка, колело). При нас този блок е най-голям (около 90мин сутрин и още толкова следобед), защото така освен, че се развива физически гради и имунитет за зимата (слънчеви и въздушни бани му казват). А и под 3, движението е от изключително значение и основното, което децата следва да усвоят, за да са успешни в училище и не само след това. Идеалният вариант е, ако времето, което прекарвате навън е между 3 и 5 часа на ден.

Свободната игра си е просто време, в което да си играе както си реши с играчките, които имаме. Играчките, които са на нейно разположение са за игри с отворен край – т.е. нямат правила и може да си фантазира и да ги използва за различни неща.

За тематичните ни занимания съм избрала всеки ден да имаме време, посветено на домашните задължения като паралелно с тях се упражняват и други неща. Например всеки ден прибираме сухите чинии и прибори като малката си сортира по видове. Поливаме цветята, за да се учи на грижа. Бършем нещо, я прозорци, я някой шкаф, за трениране на ръката и пресичане на средната линия. Готвенето също е сред неща, които включваме редовно под формата на упражнения за самообслужване – мазане на филийка, редене на продукти и т.н.

Другият ни блок от тематични занимания обикновено е на някаква тема и е като игра. То включва занимания като рисуване, работа с пластилин под всякаква форма, апликиране, игри за сортиране, театър с кукли за пръсти, както и ред други. Идеи за тематични игри може да намерите в меню “Развиващи игри” в блога, където са подредени по възраст, за която са подходящи. Темите за този блок избирам според интересите на малката и това, което е необходимо да познава на тази възраст.

Ето така, лесно, групирайки тези блокове се получава програма за “ясла вкъщи”. Очаквайте скоро и обяснение как да съставите примерен дневен график за програмата.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *