Как намалих боклука ни драстично и спестих 1000 лева през тази година

Вдъхновена от тази статия на AGLEU реших и аз да сметка грубо колко пари спестявам с някои от еко действията, които предприех през последните години. Споделям с вас тази ориентировъчна сметка за 12 месеца за домакинство с 2 възрастни и 1 малко дете :

Торбичка за многократна употреба

Началната ми инвестиция за чантата е 1 лев.

Спестен отпадък: много торбички

Спестени за 12 месеца: (по сметка на AGLEU) мин 50 лв

Шишета за вода за всички в семейството

Необходимата начална инвестиция зависи от вида на шишетата, но да кажем около 40 лева. На ден бихме купували минимум 1 шише 0,500мл за нас с дъщеря ми и 1 шише от 1,5л за тати (в работните дни).

Спестен отпадък: минимум 240 бутилки от 1,5л и 365 бутилки от 0,5л

Спестени за 12 месеца: мин. 400лв.

Вода от филтърна кана

За мое най-голямо съжаление, не мога да пия вода от чешмата във Варна, поради нещо в химичния й състав, което ми предизвиква бъбречни кризи и се налага да пия пречистена или бутилирана вода. Още когато започна проблема, решихме вместо да купуваме бутилирана да си купим кана с филтър. Каната е еднократна инвестиция между 10 и 50 лева. Цената на филтрите варира, като тези които ние ползваме на фирмата Аквафор са на стандартна цена от 15 лв, но аз винаги ги издебвам на промо пакет от 4бр и идват по 9лв/бр за 350л.

Спестен отпадък: един куп туби, ако не се използва дисперсър

Спестени за 12 месеца: (по сметка на AGLEU) мин 250 лв

Наливно мляко

Начална инвестиция – нямам, тъй като използвам стъклена бутилка от сок. Цената на 1л прясно мляко от млекомата при нас до скоро беше 1,60лв, цената на кутия в магазина около 2,20лв, т.е. на всеки литър спестявам по 0,60лв. На седмицата купуваме 1-2 литра мляко за пиене и готвене. Т.е. на година спестяваме мин. 30 лв

Освен това купувам 2 литра мляко на седмица за заквасване на кефир и на кисело мляко. От захранването на дъщеря ми не купувам кисело мляко, а си го заквасвам сама. Подробно как, може да прочетете тук. Т.е. спестяваме минимум по 0,30лв на кофичка кисело мляко и 1,30 лв на литър кефир, т.е. средно на година около 50 лв от кефир и 30-40 лв от кисело мляко.

Тъй като не харесваме каймака на млякото, а на наливното той е много дебел, го събирам в кутийка във фризера и от него си правя домашно Гхи (става супер лесно и за около 30мин). На година се получава около 1 -1,5 кг., т.е. към касичката отиват още около 40 лева

Спестен отпадък: мин. 150 бутилки от прясно мляко и кефир, много кофички от кисело мляко

Спестени за 12 месеца: около 170 лева

Топка за пране

Тази година си купих топка за пране и съм много доволна от нея. Важно е да отбележа, че моето дете се цапа умерено, а петната, когато има такива, предварително натърквам със сапун за петна. Топката закупих за 12лева от Green Revolucia, такава може да се поръча и от Алиекспрес за около 5лв (ето линк) Спрях да купувам прах, който иначе струва по около 40 ст на пране. Топката се предполага, че е за 1000 пранета, нашата има вече над 100 и продължава да си действа, като спре ще мога да кажа точно колко издържа.

Спестени за 12 месеца: мин. 60лв

Други, които няма да смятам, но определено ще добавят още към спестеното са:

Многократка чаша за кафе/чай

Начална инвестиция нямам, защото ползвам чаша, която беше подарък към разтворимо кафе.

Опаковки за храната за вкъщи

В заетите дни се случва да купувам готова храна за вкъщи или за хапване в обедната почивка. Всяка опаковка струва около 20ст. сметнете колко може да се спести като само си носим наша си кутия. Все повече са заведенията, които са съгласни да сипят директно в лична кутии като списък с такива може да намерите и добавите на сайта https://sipieu.com/ . А дори и да не са съгласни, аз си поръчвам порция за място и просто сама си я изсипвам в кутията. Като бонус човек свиква да си носи кутията със себе си и дори и когато хапнем навън понякога прибирам остатъка от порцията на детето, за да си го дояде на следващия ден напр. Практика, показваща уважението към храната, която отдавна е популярна по света и не знам защо не е така активно навлязла у нас. Началната инвестиция зависи от каква кутия ще си харесате. Подсещам, че и обикновените стъклени буркани вършат идеална работа за целта.

А вие правили ли сте такава сметка?

Заглавна снимка: Photo by Kristina Paukshtite from Pexels

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *