Подаване онлайн на заявление за еднократна помощ за ученици, записани в първи клас

Ако имаш ученик в първи клас (а тази година и във втори, трети и четвърти клас) и за първи път ще получаваш еднократна помощ за ученици, тук споделям как лесно да подадеш заявлението онлайн, ако имаш ПИК от НАП. Ако още нямаш ПИК, може да се вземеш от НАП и да си спестяваш много време при подаването на различни декларации и заявления към държавни институции.

За помощта

На тази помощ има право всички семейства без значение техния доход. Към момента тя е в размер от 300 лева, като се изплаща на два транша. Първата половина се изплаща при подаване на заявление и в началото на втория срок, ако детето още е записано на училище, другата половина.

Как да подадеш заявление онлайн

Подаването на заявлението става на https://edelivery.egov.bg/ От менюто за автентикация избираш ПИК от НАП.

Отваря се нов прозорец, в който да попълниш своите данни.

От предложените менюто на екрана избираш “Заяви еУслуга”.

От списъка на администрациите в лявото поле на екрана, избираш Агенция за социално подпомагане. След това от появилите се услуги тази, която ти трябва , а именно номер 778 Отпускане на еднократна помощ за ученици, записани в първи, втори, трети и четвърти клас.

На екрана се появяват полетета за качване на заявлението и документите към него. Натискаш бутора изтегли под името на документа и се сваля пдф файл. В лявата страна на екрана има подробни инструкции как се работи със системата.

При изтегляне системата предлага да се попълни автоматично документа с твоите данни, което допълнително улеснява. След като файла се изтегли се отваря с AcrobatReader. В други програми попълнената информация може да не се визуализира. След попълване на заявлението се натиска бутонът “Запази” в самия файл, както и Запази на програмата като запазваш файла със същото име, с което си е.

Така се появява автоматичен входящ номер на заявлението. Качваш го обратно, качваш и снимка на Удостоверението, че детето е записано, което си получил от самото училище. И вече чакаш да получиш парите по сметката ли и в пощата, според какво си избрал.

  •  
  • 1
  •  
  •  
    1
    Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *