Как да превърнем терасата в мини детски кът – лесни идеи с подръчни материали

Със завръщането на слънцето се сетих, че така и не показах как преобразихме терасата в детски кът с наличното вкъщи. Не само в периода на изолация, за мен е важно детето да прекарва колкото се може повече време на слънце, за да си осигури необходимите дози витамин Д. Когато беше малка, в дните, в които имах работа и нямаше как да сме из парка или на плажа, беше лесно – изнасях ваната или надуваемия басейн на терасата и го пълнех с играчки. Но след като проходи, за да остане на терата трябва да й достатъчно интересно.

В резултат, ето какво има в нашия балконски мини детски кът:

Пясъчник

Какво е една площадка на открито без място за ровене. Използвахме пластмасова кутия за него и истински пясък. Вместо пясък може да сложите царевичен грис, осевени ядки напр. (така става безопасен и за бебоци, които още лапат всичко), както и ориз, боб, жито или каквото подобно имате под ръка. Виждала съм в интернет и предложения за натрошени бисквити за бебетата, но определено не бих го прилага, защото веднъж като опита и е вкусно, със сигурност ще тества всичко подобно навън. Арсеналът ни играчки за пясъчника освен стандартната лопатка и формички, са и няколко коли и камиончета.

Пясъчникът ни е поставен върху завеса за баня, за да може след вихрената игра, просто да изтупам всичко обратно в кутията.

Водно забавление

Водата винаги и хит. Един леген с вода, капачки, лъжица, чаши и забавлението е готово. Тъй като още все пак е малко хладно, ние използваме декоративна екопочва, която хем е влажна, хем не мокри детето.

Сапунени балони

Кутийката с течността за балони завързахме за крака на масичката, защото иначе малката постоянно без да иска я изсипва. Течността за балони си правим сами, а рецептите, които използваме може да видите тук. Изпращам огромна благодарност към гения, който го е измислил това закрепяне и се извиням, че не се сещам къде го видях като идея и кой го беше споделил.

Място за рисуване

Ние имаме две места за рисуване. Първото е стъклото на вратата, което се оказа идеално за целта. Използваме маркери за бяла дъска. Трием с мокра кърпа.

За рисуване с тебешири използваме гърба на куфарчето за дребни части, което купих от Лидл преди време. Но всяка гладка тъмна повърхност върши работа. Обмислям, да поръчам боя за черна дъска и да си направим и една секция за рисуване за постоянно на терасата, но ще видим.

Кът за готвене

При нас е лесно, защото детската кухня, която направихме на малката е на колелца (използвахме помощна кухненска количка) и просто я докарахме цялата. Но реално е необходимо да изнесете част от нещата за готвене или ако си нямате детски – няколко метални купички и лъжици са напълно достатъчни

Топки, топчета, пластмасови капачки и тунели за тях

За игра сме извадили няколко цветни топки и стъклените лимки. За тях сме направили тунелче от празна опаковка от душ гел и тръба. Може да се използват естествено и рула от тоалетна хартия, ако са на място, където няма да се намокрят при евентуален дъжд. Капачките също се вписват чудесно както за пускане през тунелчетата, така и за водата, за готвене и за какво ли още не.

Колекцията естествени материали

Идеалният момент да изпразните всички джобове, количката и кутиите от съкровищата, събирани по време на разходките. Изумих се на количеството камъчета, пръчки всякакви размери и пера, които имаме. Кестените, жълъдите, шишарките, листата, мидите и т.н. – всички са играчки в очите на децата.

Пластмасови животни

Вписват се в безброй игри с всички гореизброени неща.

Щипките са забавни играчки

+ място за сядане за мама 🙂 , за да се наслаждам и аз на слънцето, докато наглеждам малката. За сядане при нас влиза в употреба стъпало за аеробика.

Площта, която използваме от терасата за всичко това е с приблизителни размери 1,2м х 1,8м.

Полезни съвети от опит:

  • Изберете достатъчно дебела постелка за сядане и вървене. Нашата тераса е покрита с изкуствена трева, а за игра използваме постелка за йога.
  • Изберете играчки лесни за почистване. Всички, които ние сме изнесли, мием директно в леген с веро за бебешки съдове.
  • Почистването на играчките си е забавление за децата 🙂
  • Изберете играчки, по възможност нечупливи или поне, които няма да ви е яд, ако “случайно” паднат от балкона.
  • Поставете ясно правилата какво може и не може да се прави още преди за започнете играта навън (в смисъл на правила за лична безопасност и опазване на играчките).

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *