Игра сред природата и с природни материали – как тя стимулира сетивността при децата

Днес на гости в блога са ми създателите на Playray box – Природа в кутия, които споделят как играта сред природата и с природни материали стимулира сетивата на децата:

Когато се говори за сетива обикновено разбираме 5 такива: зрение, мирис, слух, вкус, допир. Но има поне още две „скрити” сетива, които имат изключително важна роля. Вестибуларният ни усет ни помага да балансираме и да се ориентираме. При новородените и малките деца все още не е напълно развит. Те научават много за баланса чрез опит и грешка.
Проприоцепцията – зад този сложен термин се крие вътрешното усещане за местоположението на частите на тялото, както и за силата, която е нужна, за да се движат. Напр. ако сте със затворени очи с помощта на проприоцепцията разберете, че сте си вдигнали ръцете.
Природата предлага идеална среда за децата да използват всичките си сетива. Например дете, което играе с пясък за първи път. То балансира, докато кляка, заравя ръце в студения, зърнист пясък. Усеща хладен бриз по лицето си и чува птици, които силно чуруликат. С очите си търси откъде идва звукът. Завърта се, за да погледне нагоре. Вижда пъстрите им тела, кацнали над него на в зелената корона на дървото, и различава цветовете, звука, разстоянието на предметите, като използва и периферното си зрение.

Съкровищата, открити в природата, имат много сензорни качества – те могат да бъдат топли или хладни, грапави или гладки, сухи и влажни, мокри, твърди или меки, ароматни, нежни, бодливи и т.н. Докато децата играят с тях, те научават повече за тях. Откриването и разграничаването на тези характеристики е първата стъпка в сортирането – умение, което се развива усилено в предучилищна възраст.
Изследвания са доказали, че прекарвайки достатъчно време сред природата, децата се превръщат в уверени и щастливи възрастни. За да укрепим тяхното здраве е добре да разучим и да им предложим игри, базирани сред природата и с природни материали, които неусетно развиват сетивността у децата.
Какви са някои от ползите за децата от игра сред природата и с естествени материали?

 1. Интелектуални
  Природата предоставя материали за безброи идеи, игри и ескперименти от децата. Децата обожават да бъдат изследователи и да проучват пейзажите, миризмите, звуците, материалите навън. Докато са навън, децата постоянно мислят, преценят, питат, опитват се, грешат и опитват пак. Дали ще преценява разстояните за скок между два камъка по средата на реката или ще се интересува къде зимуват калинките, мозъкът на децата работи на „пълни обороти” докато са навън.
  Примерни занимания, които ангажират постоянно детския мозък навън:
 • Да рисуват или копаят с пръчка в калта или пясъка
 • Да гледат как червеите се подават от почвата
 • Да наблюдават облаците
 • Да скачат в локвите
 • Да слушат песните на птичките
 • Да помиришат прясно окосена трева
 • Да събират семенца и др. богатства
 • Да стоят с пръчки и др.
 1. Емоционални
  Навън децата са свободни да разучават, тичат, скачат, катерят по дървета, викат и др. Дейсности, които често да ограничени да извършват вкъщи. Това им помага да намалят напрежението. При по енергични деца пък се наблюдава успокояване, те наблюдават с интерес например как пълзи калинката, играят кротко с пръчка и локва дълго време.
 2. Социални
  Често, когато група деца играят сред природата дори бурни, активни деца могат да забавят темпот и да се съсредоточат върху това да бъдат нежни. Те също могат да развият съпричастност и да утешават приятел, който изглежда наранен или тъжен.
 3. Физически
  Играта на свеж въздух сред природата е ободряваща и предлага безкрайни възможности за физическа активност, която е важна за здравето на децата. Такива игри са:
 • Катерене по дърветата
 • Люлеене по клони
 • Тичане
 • Прескачане на / скачана в локви
 1. Ползи за околната среда
  Играта сред природата насърчава опознаването и обикването ѝ от най-ранна детска възраст. Това са годините, в които до голяма степен се формират основите на човешкия мироглед и се възпитава поведение на опазване и подпомагане на природата през целия живот.

Сензорните игри са важни за развитието на детския мозък. Още от раждането си децата започват на изучават света около тях именно чрез сетивата си: допир, вкус, мирис, чрез това какво виждат и чуват.
Стимулирането на сетивата изпраща сигнали до мозъка на детето, които помагат за укрепване на нервните пътища, важни за всеки тип учене.
Конкретно по отношение на ДОПИР:
Докато децата изследват сетивни материали, те развиват чувството си за допир, което поставя основата за усвояването на други умения, като например идентифициране на обекти чрез докосване и научаване да се използват фините двигателни мускули в ръката.

Кутията Playray box, която е вдъхновена от природата и децата, включва изцяло материали от природата– вълна, дърво, памук и натурални елементи, и развива сетивността /чрез пипане, боравене с естествени материали/, пространствената ориентация /чрез подреждане по различен начин на предметите/, емоционална грамотност /чрез разиграване на различни ситуации – взаимопомощ, уважение, инициативност/. Чрез игра с нея децата развиват още речта си, въображението и финната моторика, играят ролеви игри и получават още една причина да излязат сред природата. Кутията е изцяло за игра без отпадъци. Повече за кутията може да научите тук.

 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *