Как да научим детето на ляво и дясно

Разпознаването на ляво и дясно е много практично умение, което може да започнем да развиваме в детето от най-ранна възраст. Можем да започнем активно да го правим още след 12м. Това е сложно умение и се развива до към 6 годишна възраст, така че не очаквайте бързи резултати, но ранното започване ще улесни много автоматизацията на разпознаването.

Разпознаването на ляво и дясно е:

  • свързано с пространствената ориентация на децата и спомага след това за надграждане на някои от математическите умения;
  • основа за по-лесна комуникация при предвижване с детето;
  • важно е да се отработи преди да се започне писането и четенето.

Ето няколко идеи как можем да научим детето да ги разпознава :

Назоваване на ляво и дясно при обличане (12м+)

След като детето е научило частите на тялото, може да се започне с назоваване на ляво и дясно при обличане. Напр. “Пъхаме лявата ръка в ръкава”.

Потупване – игра (12м+)

Заставаме зад детето и го потупваме по дадена част на тялото и я назоваваме. Напр. “Лява ръка.”

Ръката, която държа (2г+)

Всеки път щом хванете детето назовавайте ръката, която държите.

Маршируване (2г+)

При маршируване назоваваме крака, който вдигаме. Изключително полезно упражнение, защото с него се развиват и връзки между двете полукълба. Много важно да се включи в игрите, ако детето не е пълзяло (за ползите от пълзенето може да прочетете тук).

Миризливата ръка (2г+)

Една страхотна идея от playdoughtoplato.com . На водещата ръка на детето намазваме миришещ балсам за устни или крем за ръце. Назоваваме коя ръка е това. Периодично подпитваме детето: къде ти е дясната ръка? Така детето ще може да си помирисва ръката и да затвърди наученото.

Гривна/стикер (2г+)

Поставяме на едната ръка на детето стикер или гривна. Обикновено най-удобно е да се избере да се сложи на водещата ръка на детето (тази, с която посяга да вземе неща и се храни). Назоваваме ясно коя ръка е това. Така детето визуално може да си направи проверка кое му е ляво и кое дясно.

Потупване – игра усложнена (3г+)

Отново заставаме зад детето, но вече то назовава част от тялото и страна и ние трябва да я потупане. Сменяме си местата и ние казваме, а детето потупва. Може да отброяваме точки, за да е като игра.

Песнички с танци (3г+)

Има много забавни песнички с танци, а ето и няколко:

Сортиране (3г+)

Забавно упражнение е да се сортират предмети на две купчини, като обявяваме на коя купчина трябва да се сложи предмета. Важно е предметите да са произволно избрани, т.е. единственият критерий, по който се сортира да е посоката, която ние кажем, за да не може детето да познае по друг белег къде ще слага дадането нещо.

Задачи на хартия (3г+)

След 3г вече може спокойно да предложим и писмени упражнения на ляво и дясно. Такива задачи са детето да трябва да огради картинката от ляво/дясно или да я оцвети. Готови за разпечатване листи за упражнения може да си изтеглите от тук:

Туистър (4г+)

Страхотно забавление за децата е тази настолна игра. Тя може да се превърне в семейно забавление или веселба с приятелчетата, с която децата упражняват активно ляво и дясно. Играта може да разгледате тук.

Инструкции (4г+)

Тази игра може да се играе като физическа игра за развитие и на грубата моторика, концентрацията и баланса. Не изисква предварителна подготовка. Избирате стартова линия и финал. Родителят казва на глас посока и детето трябва да скочи на съответната посока (с един или два крака). Целта е детето да стигне до финала. При грешка може да се връща от начало напр. ии пък да играете с точки или просто да го правите за забавление.

Тази игра може да се играе и в настолен вариант. предложена от ЗаБавно детство е идеална за бързо упражнение в дъждовните дни. Може да си свалите терена и да видите как се играе тук.

Източник на изображението и играта: https://zabavnodetstvo.blogspot.com/2021/07/lyavo-dyasno-igra.html

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *