Как да изберем творчески материали за малките деца

Тази статия е написана в партньорство с MAPED Creativ, които предлагат изключително богата гама от творчески материали за децата и всичко необходимо за малките ученици. Предлаганите от тях материали са с много добро качество и позволяват да се твори с удоволствие. Продуктите на марката може да се намерят в повечето книжарници и магазини за детски стоки.

Купуването на творчески материали за малки деца на пръв поглед е лесна задача, но само на пръв поглед. Когато човек започне наистина да обмисля как да избере най-подходящото за възрастта на детето си в изобилието на съвременния пазар, става малко по-сложно. За улеснение, днес споделям как аз избирам материалите за рисуване и моделиране за моите деца.

Търся материали, които наистина пишат и им се вижда цвета на хартията.

Звучи смешно, но е факт. С навлезлите супер много творчески материали от Китай, си е въпрос на шанс дали цветните моливи и боичките наистина ще оставят цвят по листа. Та често, евтиното излиза скъпо, защото се налага да купувам повторно същите неща. Ако има опция тествам, ако няма, залагам на изпитани марки. Все пак моливи, флумастери, бои и т.н. се използват дългосрочно и дори да платя малко повече си заслужава.

Избирам пишещи средства, които са удобни за детската ръка

Следвам този принцип още от както започвахме да рисуваме с дъщеря ми. Избирах четки и моливи, които да са с размер за нейната ръка. Съвсем скоро една мама ми сподели, че Maped например имат пастели специално за децата, които започват за първи път да рисуват. Пастелите за бебета имат топчеста дръжка (вижте ги на снимката), за да улеснят хващането, когато още финатата моторика не е добре развита (1г+). За малко по-напредналите деца, Maped предлагат триъгълни моливи. Това стимулира по естествен начин детето да се опита да хване молива правилно. Именно с такива започнах творчеството на дъщеря ми преди години и съм доволна от това си решение. 

Търся лесни за чистене материали

Колкото и пъти да сме обсъждали, че рисуването е само за листа при творческите занимания, в началото оставането в границите на хартията си е трудна задача. Без да иска малкото дете излиза извън границите и така масата се оказва изрисувана. В емоцията по творенето, често и по дрехите има… Та, колкото по-лесно се чисти рисуваното от различни материи, толкова по-добре. Търся продукти с надпис Washable. Затова и много се зарадвах на флумастерите на Maped. Те се перат от дрехите и могат да стоят по цяла седмица без капачка без да изсъхнат (по описанието на опаковката, ние още не сме тествали, но ще споделя като пробвам :).

Освен материали за творчество Maped предлага и всичко необходимо за малките ученици като пергели, моливници, бутилки за вода и др.

А какво търсиш ти при избора на творчески материали за детето?


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *