Детска аптечка – какво има в нашата

Днес разтварям домашната детска аптечка, за да споделя какво държа в нея. Преди да продължа искам да подчертая, че не съм лекар или фармацевт, а само споделям личен опит! 

По отношение на лекарствата съм от хората, които предпочитат да не ги използват често и ако е възможно да заложа на превенцията, отколкото на вземане на мерки след това. Затова и в нашата детска аптечка има само минимума, по моя преценка, т.е. само наистина важните неща за реакция в спешен случай. Това има следните предимства:

  • спестявам пари от закупуването на излишни лекарства, които само така си седят и после изхвърляме, просто защото междувременно им е изтекъл срокът на годност;
  • аптечката не е прекалено обемна.

С оглед съвременната ситуация в аптечката държим дезинфекциращо средство за ръце и няколко еднократни маски.

Рани и травми

Секцията за рани е най-обемната вкъщи, просто защото е и най-често използваната 🙂 Част от нея нося в дамската си чанта за всеки случай. Тя съдържа:

  • Лепенки – всякакви размери. Първият път, когато поставях на дъщеря ми просто поставих лепенка и на любимата и тогава играчка и беше напълно достатъчно, за да се ентусиазира да й сложа и на нея. Освен лепенките в единични пакетчета, държа и цитопласт на руло, за да може при нужда да си отрежа колкото ми трябва. За детето избрах модел, който е много по-нежен при отлепянето.
  • бинт – за превързване при нужда;
  • марли – гледам винаги да имам подръка нестерилни марли пакет и няколко пакетчета стерилни марли за всеки случай;
  • хомеопатичен крем с Арника, който използвам за всякакви травми и мускулни болки. Самият крем забързва възстановяването. Фактът, че ароматът му е съвсем лек е допълнително предимство при използването му за детето.
  • Крем/течност за дезинфенкция на рани – преди купувах крем на основата на йод, но приятел лекар ми даде да тествам течност за дезинфекция на йодна основа и се оказа също толкова удобна, а за някои рани даже повече.
  • Кислородна вода за дезинфекция;
  • Крем Дермакс – задължително присъства постоянно в нашата аптечка. Макар да го слагам в секцията за рани, го използваме вкъщи за цял куп неща като слънчево изгаряне (намалява паренето след първото мазане), намалява сърбежа при ухапване от комари, успешно се справя с леки екземи, суха кожа. Експресно се спрява с подсичането на бебо и протъркването на крачетата (по-пълничките ще ме разберат 🙁 ). Аз го използвах за омекотяване на белега от секциото при масажа му. Приложението му обаче включва още ред неща, които може да прочете на сайта на фирмата. Харесва ми, че Дермакс е изцяло натурален, произвеждан по стара семейна рецепта в Родопите и го използваме всички, включително и бебето. Кремът може да се поръча директно от сайта на Дермакс тук.

Температура, грип и сополи

Куул пач – едно от най-добрите открития с дъщеря ми бяха тези лепенки, напоени с масла. Използвам ги при температура като първа опция за сваляне и чак ако те не подействат давам друго през устата. Използвам ги също и след всяка ваксинация на децата, превантивно. Залепям половин лепенка точно до ободеното и за щастие от всички ваксини на децата до сега само 2 пъти са ми вдигнали температура. Продават се в аптеките, но поръчвам и от Алиекспрес от тук тъй като са на още по-добре цена.

Температуропонижаващ сироп – винаги имам един такъв в хладилника, ако случайно нещата с температурата загрубеят и се качи над 38,3- 38,5 градуса. По препоръка на нашата педиатърка под 38 градуса не давам нищо за сваляне на температурата. Добре е това да се изговори с педиатъра на детето още при първите консултации.

Инфлуцид – това е основното противогрипно средство, което ползваме цялото семейство и съм изключително доволна! Винаги имам една опаковка превантивно вкъщи.

Hydrastis canadensis 15ch – хомеопатични таблетки за пресичане на задната хрема;

Спрей за нос с прополис – при всякакъв вид сополи за цялото семейство;

Физиологичен разтвор – Винаги имаме вкъщи, защото го използваме за почистването на нослето на бебето и за инхалации на каката.

Малък инхалатор – това е нещо, което в началото не мислех да купувам, тъй като инхалациите могат да се правят и с обикновена тенджера, но който е пробвал да прави така инхалация на малко дете, знае, че е цяло приключение. Взех този малък модел, достатъчно лек да си го държи детето само и супер тих, за да няма момент на стряскане. Ползваме го активно вкъщи вече 2 години.

Против разстройство и повръщане

Активен въглен – лекарство с много ползи. Давам само след консултация с педиатър, а родителите го пием смело, когато се налага.

Натриев цитрат (няколко прахчета) за облекчаване на гадене и повръщане.

Прахчета против разстройство – преванивно имаме няколко под ръка, ако случайно се наложи. Няма конкретна марка, от която да съм супер доволна и всички пробвани до тук много трудно убеждавам дъщеря ми да ги вземе.

Други важни

Pine Smart e продукт, който от скоро влезе в нашата аптечка, но определено няма скоро да я напуска. Pine Smart са умни еднократни пелени, разработени, съвместно с експертите от Медицински факултет Cerrahpaşa на Истанбулския университет Cerrahpaşa. Специалното в тях е, че те показват, ако има инфекциите на пикочните пътища. Защо влязоха за постоянно в нашата аптечка? Няколко основни причини : инфекциите на пикочните пътища мнооого лесно се хващат (за съжаление го споделям от личен опит 🙁 ); бебето не може да си каже дори и да усеща дискомфорт при уриниране :); живея на морето, къпем се редовно в него през лятото, а след плуване в басейн или море съществува повишен риск от инфекция на пикочните пътища.

Pine Smart се използва като обикновена еднократна пелена, мекички са и се предлагат в различни размери. Могат да се използват и за деца, които вече не са с пелени. Как се използват пелените и какво представляват, може да видиш във видеото. Пелената е медицински продукт и трябва да се спазват всички указания за нейната употреба. Пелените Pine Smart може да закупиш от сайта на фирмата тук , а с код 1minmama10 получаваш и 10% отстъпка от цената.

Съхранение и организация на домашната детска аптечка

Лекарствата вкъщи съхраняваме в шкаф, който се заключва с ключалка. Позволявам си да напомня, че децата са много любопитни и е добре да сме сигурни, че нямат достъп до лекарствата.

За организацията на наличното използвам кутия, в която те са лесно видими и бързо достъпни, ако потрябват по спешност. Тази кутия конкретно закупих от магазин за левче.


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *