Що е то сензорна кошница и как правим такива

Дори и да не практикувате методиката Монтесори, тази идея напълно си заслужава да я използвате. Сензорната кошница е насочена към стимулиране на сетивата на детето. Освен това позволява то да се запознае с предмети от бита. Прави се лесно, бързо и не изисква никакви допълнителни средства.

Събирането на обекти от цяла къща, за да направите сензорна кошница, наричана още кошница със съкровища, е идеалният начин да позволите на малките бебета да използват своите сетива, за да изследват нови предмети, текстури и звуци. Сензорните кошниците са наистина лесни за подготовка и не е нужно да излизате и да купувате нещо ново. Макар да ги наричам кошница, всъщност може да бъдат панер, кутия, тава, леген или каквото друго имате подръка, подходящо за поставяне на предмети в него.

Сензорната кошница е забавна игра, която е подходяща както за малки бебета (за времето по корем 4+), така и за по-големи деца.

Сензорната кошница не е необходимо да следва някаква логика. Може да съберете просто различни безопасни за възрастта на детето предмети от дома. Ако все пак искате детето да извлече максимална полза от играта с нея е добре, предметите да бъдат групирани по дадена характеристика. 

За да постигнете това:
👉 Изберете изберете тема на кошницата. Най-често темата е базирана на:
🖌️ цвят;
🔴 форма (кръгли, квадратни, триъгълни, цилиндри и т.н.);
🌳 материал, от който са изработени (дървени, метални, памучни, вълнени, пластмасови и т.н.);
🔑 функция (музикални, прибори за готвене и хранене, лична хигиена, ключове, за рисуване и т.н.).
👉 Изберете предметите на база темата и ги поставете в кошницата;
👉 Представете си, че сте бебе и какво бихте направили с дадените предмети. Отстранете твърде малките, които могат да бъдат лапнати, острите и опасните под каквото и да било друга форма. 
👉 Нека играта започне 

Ако предпочитате видео

Ако предпочитате видео, вижте обяснението как се прави сензорна кошница тук:

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *