Зайчето, което иска иска да заспи срещу бебето, което не иска…

След три дни опити на метода при всяко приспиване се отказвам при резултат 0:6 за бебето.

Ако сте пропуснали да научите за метода за приспиване на деца, който тествах през последните дни, ето накратко какво се случи:

💡Идеята: “Зайчето, което иска иска да заспи” е приказка (доста дълга), базирана на психологически техники за пълна релаксация, създадена от Карл-Йохан Форсен Ерлин. Към историята получавате точни инструкции как да четете отделните текстове, а в книгата има дори места, където трябва да заместите с името на вашето дете. Идеята като цяло е страхотна – да стимулирате детето да визуализира умората и да релаксира цялото си тяло. Книжката като история е леко скучна и не много образователна. Изцяло следва модела на водена медитация, като се преминава от успокояване на мислите към успокояване на мускулите..

👉Реалността: Още преди четенето да започне, ми бе трудно да покрия изискването детето да е легнало… Кого заблуждавам, направо си ми бе невъзможно. То, ако това ми се получаваше, надали щях да тествам методи за хипнотизиране на бебе, но това е съвсем друга история :D. Четенето с интонация също ме затрудни, тъй като е доста трудно да четеш супер бавно и монотонно, когато едни малки пръстчета ти дърпат косата, щипят бузите или ти изучават носа. Историята не предизвика абсолютно никакъв интерес в малката и дори картинките не помогнаха. При никое от четенията, не успях дори да я убедя да полегне, за да я послуша. От друга страна, на мама и на тате определено много им се доспиваше от книжката, но не мога да кажа със сигурност дали е от ефекта на текста или неговата скучноватост и голям обем.

🏁Заключение: Книжката може и да има потенциал, но не действа на най-малките. Чак, когато седнах да пиша този пост, си дадох сметка, че още след първото четене трябваше да се сетя, че няма как да подейства… Реално, историята изцяло разчита на визуализацията, за да се достигне до релаксация, а децата на 18м тепърва започват да развиват своето въображение и съответно умения си за визуализация. Определено ще я пробвам пак, но бих казала, че ще е когато малката стане на към 4 години.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *