помощна кула Монтесори - Montessori Learning Tower

Помощна кула Монтесори (Learning tower)

Помощната кула Монтесори за дейности ви показвам днес като я направихме още за Коледа, но исках да се уверя, че е наистина функционална преди да ви споделя за нея. Това е проект за около 20 минути, но който за мен си заслужава всяка минута.

Кулата представлява малка стълбичка с парапети в горната част, които да осигуряват безопасността на детето. Подходяща минимална възраст на детето 18 месеца. Очаквам да я ползваме до около 3 годишна възраст. (обновление 01.2021г – Дъщеря ми вече е на 3 и половина и продължаваме да я ползваме активно. )

Кулата използваме, за да може малката да се включва в готвенето и други дейности на плота или масата, както и да си мие сама ръцете и чиниите на мивката. От както я имаме малката (18м) е станала още по-самостоятелна, можем да реализираме много повече дейности, тъй като не се налага да я наглеждам, както когато използвахме стол за целта.   

Нашата помощна кула Монтесори е сглобена от два продукта на IKEA по идея, която срещнах в Интернет. Двата продукта са:

BEKVÄM столче-стълба

ODDVAR табуретка 

Обща стойност на двата: 55лв.

Learning tower, както се нарича кулата, е инспирирана от Монтесори методиката.

Обновление-01.2021г: Използваме активно помощна кула Монтесори вече 2 години и продължавам да смятам, че да я направим беше едно от най-добрите решения. Благодарение на възможността да работи на кухненския плот, дъщеря ми свикна активно да участва в готвенето вкъщи и вече проявява желание дори сама да прави някои елементарни неща.

Този пост и видео не са финансирани от посочената марка и материалите за него са закупени с лични средства!

03 comments on “Помощна кула Монтесори (Learning tower)

 • Dayana , Direct link to comment

  Здравейте, може ли да кажете какви размери с винтовете?

 • Анита Ченешкова , Direct link to comment

  Здравейте,
  И ние направихме такава кула и сме много доволни от играта с нея.
  Искам да пипопитам, след толкова време ползване, третирали ли сте я с нещо, тъй като нашата се мокри и цапа и не знам дали след време това няма да окаже влияние върху качеството на дървения материал.

  • Маги , Direct link to comment

   Здравейте, не сме я третирали с нищо освен препарат за чистене на дървени мебели от време на време. Нашата се ползва само в кухната и макар леко да се е намокряла няма пробрем. Ако обаче се ползва и в банята напр. ни бяха посъветвали да я лакираме с лак за дърво за яхти.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *