Ароматна игра с остатъци.

Докато готвя, често предлагам на малката да оглежда, опипва и помирисва продуктите, но едва наскоро се сетих, че реално остатъците от тях мога да превръщам експресно в самостоятелно занимание.

Ето как: В бурканче/кутийка с капак поставям парченца от различни продукти. Аз използвам бурканчета от бебешки пюрета. Разглеждаме и помирисваме заедно всяко от тях (започваме с продукта с най-слаба миризма). След всяко помирисване затваряме съдчето, за да се запази аромата и да стане по-наситен.

Какви продукти съм използвала: крайната част на лимон, кората от тиква, смачканите листа от зелен чесън, малко смлян черен пипер, (виждате ги и на снимката), утайка от кафе, най-горният слой на лука, който не харесвам за ядене, кората на картофи, дупето на морков… списъкът е безкраен. За да прецените дали е подходящо, просто помиришете парчето, ако усещате аромат, значи е идеално за игра.

Как играем?

Самостоятелна игра – т.е. оставям я да си играе с тях както сметне за добре. Особено полезно, когато реално имам нужда от време, за да сготвя 😉

Какво съм? – Целта е да каже името на продукта или да го посочи на картинка. Използвам картите, които си правя от рекламните брошури на хранителните магазини. Ако детето е по-голямо или вече има богат опит с тези миризми, може да играете играта със затворени очи.

Зеленчуково-плодови кули – Сортираме бурканчетата спрямо това дали съдържат плод или зеленчук, като ги подреждаме едно върху друго. Така се комбинира игра за класификация, за координация и фина моторика. Т.е. много ползи от една игра.

Както всички игри за сетивата, ако усетим, че детето се напряга трябва да се прекрати играта. Обонянието на детето може да е много по-силно развито от нашето, затова с твърде острите миризми е добре да е внимава.

Необходими материали:
✅ остатъци от плодове, зеленчуци, подправки
✅ бурканчета или кутии с капаци

📆👶Подходящо за: 18м+

⏳Време за подготовка: <1мин

📚 Развиваме :
-сетивата
– любопитството;
– самостоятелната игра.

📚Опознаваме:
– храната;

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *