За растежа на косата на бебето

До към осмия месец малката беше с доста скромна коса. А на фона на приятелчето ни момченце, което имаше впечатляващо буйна грива още от раждането, направо си изглеждаше като само пух. И после изведнъж косата й стремглаво израсна.

За тези, които ми писаха с въпроси по темата, ето трите неща, които според мен стимулираха по-бързия растеж на косата на малката (без разбира се да съм сигурна, че са основната причина за него):

 • Премахване на крустите (масажи с масла) – Досадната бебешка кал (млечни люспи) при малката се появи около 4 месец. Борехме се с нея с масажи на скалпа с преварен зехтин и с кокосово масло. Благодарение на масажите с масла крустите наистина падаха, но за съжаление не се оказаха трайно решение, защото се появяваха отново. Бебешката кал в крайна сметка преборихме с кремчето на
  Bioderma АВС дерм против крусти, но пък съм убедена, че масажите с чисти масла на скалпа са подхранили косата, ако съдя по това как добре действат те на моята ;).
 • Рядко миене на косата и то с бебешки шампоан – По препоръка на педиатъра, миехме косата на малката 2 пъти в седмицата. При появата на крустите добавихме едно миене, но то не само, че не й помогна, но ми се струва, че утежни положението. Затова и постепенно преминахме на 1 измиване на косата в седмицата. Както съм споделяла, ние използвахме основно козметиката на SebaMed за малката и шампоанът, с който я мием е също на марката. Но според мен, важното е да е конкретно бебешки продукт, тъй като той е съобразен с чувствителната кожа на скалпа на мъниците. За тези, които като мен са си задали въпроса “До кога е необходимо да се използва конкретно бебешка козметика?” : Препоръките са да се използва бебешката козметика до минимум годинката на детето.
 • Разресване с мека четка – В началото разресвахме косата й 2-3 пъти в седмицата след миенето на косата. Постепенно, след 6 месец започнахме да го правим ежедневно след баня. Самото разресване правехме без натиск и всъщност е по-скоро като лек масаж на скалпа. За косата
  на малката госпожица от раждането й използваме четката от естествен косъм на фирма Nuk. Харесвам мекотата на косъма й. Като предимство сега вече мога да посоча и колко удобна е формата на дръжката на четката, която приляга идеално на бебешката ръка, за да може мъниците да се решат сами.

Този пост не е финансиран и иницииран от посочените марки и магазини и продуктите са закупени.

 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *