7 идеи за табло с капаци от мокри кърпички

Днес ви представям още един проект от остатъчни материали – този път от капаците на големите пакети мокри кърпички.

От раждането на малката винаги запазвах капаците от големите пакети. Избрах да претворим капаците в бързо сетивно табло за упражняване на цветовете. Избрах именно цветовете, тъй като на 18 месеца, на колкото беше като й го предложихме, това е основното, което исках да научи. С порасването й просто ще сменям лепенките и ще променям съдържанието под капаците.

Както може да видите на снимките, нашите капаци са всички еднакви, тъй като за резервна хигиена навън използваме основно мокрите кърпички на Бочко. Реално самата им форма няма значение и не оказва влияние на ефективността на таблото.

Ето още 6 идеи за такива табла:

Семейството или частите на тялото (6м+)

Под капаците се залепят снимки на хората от семейството или снимки на частите на тялото. Ако правите таблото за малко дете (под 2 години) и решите върху капаците да залепите имената, е добре да се използват само големи букви (не както е на снимката).

Снимка : Pinterest

Броене и числата (12м+)

Ако се учите да броите, може да си направите табло по темата. Върху капаците са изписани цифрите, а под тях залепете толкова на брой предмети. Важно е между предметите да има разстояние, за да изпъква, че са разделени. Методиката за ранно детско развитие на Глен Доман препоръчва да се използват червени точки (както е на снимката) за по-лесно възприемане на количеството. Още идеи за игри за броенето вижте тук.

Емоциите (24м+)

Една изключително важна, но често пропускана, тема според мен са емоциите и тяхното разбиране. Нашето табло за тях, което сега подготвям, ще изглежда така : от едната страна се залепя снимка/картинка на съответната емоция (весел, тъжен, ядосан, уплашен) от другата страна няма да има нищо. Според методиката за ранно детско развитие на Сесил Лупан, а и според мен, най-добре е да е снимка на самото дете. Важно е да подчертая, че емоциите наричам с техните имена още от около годинката. Таблото за емоциите ще има за задача да ги разпознаваме заедно в конкретни ситуации по спомени или измислени такива.

Буквите (когато детето вече ги познава)

За упражняване на буквите, може върху капака да бъде буквата, а под него картинка на нещо, което започва с тази буква, напр. Е – елен, Б – боровинка. Или обратното картинка върху капака и буква под него.


Снимка : Pinterest

След като вече детето познава големите букви, може да му предложите табло, в което на капака са големите букви, а под него са малките букви.

Как се прави табло от капаците на мокри кърпички?

Без значение какъв вид табло изберете, то се изработва изключително лесно. На дебел кашон или дъска се залепят със силикон или монтажно тиксо самите капаци. В тях се залепят различните елементи.

В нашето табло залепих парчета различни материи (от стари дрехи, от букети, мрежа от картофи, фолио, памук, филц, мъниста,
кожа от стара чанта, креп хартия). Стикерите си направих сама и разпечатах на фолио в копирен център. Единственото особено е, че е добре редовете да са на минимум капака разстояние, за да може да са отворени всички едновременно за игри.

Благодаря специално на Цветелина Милушева, която ме подсети, че не съм ви показала активните табла за самостоятелна игра, които направихме на малката.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *