За децата, които не обичат да се къпят (част 1)

Продължавам да отговарям на вашите въпроси от Instagram и днес споделям идеи за банята на детето, когато това не е желано занимание.

Колко често трябва да се къпе детето?

Според препоръките на дерматолозите от Европейска кръгла маса за най-добри практики в здравословната грижа за кожата на малките деца (European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care – и се извинявам за незвучния превод 🙂 ) къпането на детето следва да бъде провеждано поне 2 или 3 пъти в седмицата или толкова често, колкото местната култура го изисква (директен превод). Според специалистите се очаква бъдещи изследвания по темата да окажат влияние върху тази честота, т.е. няма категорични изследвания, че това е най-добрият вариант. Отново според тях къпането като част от вечерната рутина може да бъде от полза по отношение на подобряването на съня на бебето и детето, както и на майчиното настроение.

Пълните препоръки може да прочетете тук (на английски език).

Защо детето не иска да се къпе?

 • Страх

В децата през отделните периоди на тяхното развитие възникват различни страхове : от водата като цяло, от канала,  от задавяне, от влизане на вода в очи/уши, от душа и т.н. Ако има как да разберем какъв е конкретният страх е по-лесно да се работи за неговото преодоляване.

Идеи за възможни решения: Демонстрация, че не е страшно, като изкъпем заедно куклата напр. Окуражаващи думи, които да показват, че разбираме страха им и не го омаловажаваме. Могат да звучат например така: „Душът е напълно безопасен, но щом те плаши, нека да опитаме във ваната.“.

 • Физическа болка или спомен за такава

Понякога водата може да причини физическа болка на детето без дори да се усетим. Такъв пример е ако детето има зачервяване на дупето от памперса или протъркано в сгъвките. Ако някога сте били по-пухкави няма начин да не сте усещали ужасното щипане на водата върху протрито между бедрата, ако не сте (късметлии!) – усещането е изключително неприятно. А споменът за една такава болка, може да е причина детето да не иска да се къпе.

Идеи за възможни решения: Замяна на банята с обтриване с мокра гъба/кърпа, докато позабрави; избягване на засегнатите участъци при къпане; къпане на части (напр. само крачета, само дупето, само косата и т.н.)

 • Начинът на къпане

Всички елементи около самото къпане може също да са от ключово значение : душ или вана, използване на гъба или не, кой сапунисва, продуктите за баня и т.н. Например малката не понася да се къпе с течаща вода и пищи, ако решиш да я облееш с душа. За сметка на това с голямо удоволствие, дори сама, влиза във ваната. Установихме го като елиминираме елементите един по един.

Идеи за възможни решения: предлагане на алтернативни варианти.

 • Твърде стимулираща за сетивата обстановка

Децата възприемат света с всички сетива едновременно и понякога на нас възрастните ни убягва колко стимулиращи са дадени усещания. Ако банята е с ярки цветни плочки или завеса, има ароматизатор или е прясно измита с ароматен препарат, това оказва влияние на по-чувствителните деца. Има деца, които са чувствителни и към резките температурни промени (от топлата вана към студената хавлия/стая)

Идеи за възможни решения: Промяна на мястото за къпане; премахване на излишни шарени и ароматни предмети от банята; затопляне на хавлията/стаята

 • Нежелание да си легне

Ако банята е част от ритуала за лягане, детето може да реши, че ако не се къпе няма и да си легне и ще може да поиграе още малко.

Идеи за възможни решения: Промяна на времето за баня, изключване на ваната от ритуала преди лягане

 • Неприятно усещане от нещо след банята

Ако детето не харесва сушенето с хавлията или със сешоара например, може да си мисли, че като не се къпе няма нужда и от тях. Или ако след нея бива мазано с кремове/масла, които са му неприятни.

Идеи за възможни решения: смяна на ритуалите след баня

Разбира се, това не е изчерпателен списък на всички възможни причини, а само на едни от най-често срещаните. За да се установи какъв е конкретният проблем, ако детето говори просто може да се обсъди, а ако не да започнат да се изключват една по една.

А ето и идеи за игри за баня, с които да направите изживяването още по-забавно.

Източник на снимката: iStock

 • 3
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *