Как ще боядисваме яйцата: идеи, подходящи за малки и големи деца

Наближава Великден и за първа година с малката художничка ще украсяваме яйцата. Споделям с вас как ще го направим, ако още търсите своята идея.

Стойка за яйцата ще си направим от руло от кухненска хартия. Изрязах парче от около 3 см, като си нарязах няколко, за да може да оставим яйцата да съхнат направо на стойката.

  • Декупаж със салфетка (след като детето може да контролира четка)

Ние ще използваме техниката декупаж, защото е лесна и чиста :D, а яйцата стават много красиви без да се изисква голяма точност и талант.

Лепилото за декупажа ще ни бъдат разбити белтъци (срещала съм вариант с цели яйца, но харесвам блясъка, който оставят белтъците). Жълтъците естествено ще хапнем (на спагети Карбонара).

Салфетките, които са подходящи, са трипластовите такива. Отделя се само най-горният цветен слой на салфетката. Накъсват се подходящи елементи за залепяне върху яйцата.

За самият декупаж: след като сте боядисали яйцето в някакъв светъл цвят, мацвате малко белтък там където искате да е картинката. Залепяте картинката и оставяте детето обилно да я намаже отгоре с белтък. Оставяте да изсъхне и яйцата са готови.

С лепилото от белтък може да запелите и фин глитер.

Ето още няколко лесни идеи за декориране на яйцата с децата:

  • С бита сметана и течни хранителни бои (след като може да седи седнало)

В тава се слага пяната в нея се накапват цветовете, разбърква се с шишче на красиви шарки. Поставят се яйца и се оставя детето да ги маже и търкаля им пяната. След това се потапят за кратко във вода и се оставят да изсъхнат. Може да се използва и пяна за бръснене и бои за яйца. Вижте пълните инструкции тук.

Снимка: onesavvymom.net
  • Стикери (12м+)

Ако детето ви е фен на стикерите, решението е лесно – вземете подходящи и го оставяте да се вихри.

  • Восъчни пастели/восъчна свещ (18м+)

Една традиционна за България декорация е тази с восъчната свещ, която само припомням. Оставяте детето да нарисува яйцето с пастела/свещта, след което го потапяте в желания цвят боя. Восъкът се разтапя и остават само красивите линии или картинка.

  • Салфетка/памук и пипетка (18м+)

Яйцето се опакова в салфетка и детето капе с пипетка върху нея каквито си реши цветове. След това салфетката се маха и остават страхотни и шарени.

  • С ластици (24м+)

Детето поставя стегнато ластици върху яйцето, с което се потапя в боята. Малко по-трудна за изпълнение версия на рисуването с восък.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *