Кисело мляко у дома : бързо и лесно

След като ви споделих за машината за кисело мляко като една от еко алтернативите, които улесниха много живота ми, получих въпроси на лични съобщения, отговорите, на които публикувам и тук за тези, които се интересуват.

От къде вземам млякото за заквасване?

Мляко вземам от млекомат. Ако не сте чували за млекомата: изглежда като кафе машина, но е хладилна и пуска сурово мляко, издоено в същия ден от лицензирана ферма. Някои млекомати са в бутка и има човек, който пълни от машината и продава бутилки, ако си нямате. Обикновено се намират по пазарите. Аз лично си пълня млякото в стъклена бутилка, която запазих от сок. Млякото е уникално и прави толкова гъст каймак, че го събирам (тъй като не го харесваме за пиене) и го разбивам после на масло. Маслото разбивам в кухненския робот като следвам тези инструкции. Като се махне каймакът млякото леко се обезмаслява, но това не пречи по никакъв начин на неговите качества.

Масло, разбито в кухненския робот

Колко е срокът на годност на домашно заквасеното мляко?

Забелязах, че е различен спрямо закваската, която използвам. Обикновено първите 4-5 дена има най-добър вкус. Но като минат те, то не се разваля, а просто става по-кисело и тогава го използвам за готвене. Когато ще правя баница например нарочно го оставям да вкисне, защото така бухва повече ;).

Каква закваска използвам?

Сега съм в процес на търсене на най-добрата за нас. Тествах тези на Genesis, но не останах много доволна от вкуса на киселото мляко, малко сладникаво ми идва. От купешките млека съм заквасвала с Елена 2%. Закваската за 1-2л мляко струва около 1-1,50лв. Веднъж като заквася с нея, следващият път просто използвам част от готовото кисело мляко за закваска на новата партида и така 2-3 пъти.

Една тайна, в която ме просветли жената от млекомата, ако ми трябва кисело мляко за цедене след това, може да се използва за закваска заквасена сметана. Така киселото млякото става по-гъсто и много вкусно. Тествах успешно със заквасената сметана на Боженци и с Домашна сметана Сребърна на Лактоком.

Машината за кисело мляко

Нашата машина е на фирма Gorenje и препоръчвам. Малка е. Като дизайн е изключително изчистена и дори да стои постоянно на плота, както моята е ненатрапчива. Струваше около 35 лева. Не съм тествала други машини и не мога да направя сравнение. Нещото, което ми е любимо е, че машината върви с 4 красиви бурканчета от по 180мл, в които се заквасва млякото. Като е готово го прибирам в хладилника с тях, а тъй като са си малки мога спокойно да си вадя само по 1. Достатъчно са симпатични и директно да сложи човек сладко върху киселото мляко и да го сервира за десерт.

Икономична е откъм ток. Консумираната енергия за направата на една партида кисело мляко е 0.14 kWh, т.е. под 5 ст.

Колко време отнема заквасването?

Не повече от 5 минути ми отнема реално на мен. Сипвам прясното мляко да се свари, като аз ползвам стара руска млековарка, която свири като е готово :D, за да може да правя спокойно нещо друго, докато е на котлона. Оставям го да изстине леко. 1 минута да сложа закваската и да разбъркам и още 1 да разлея по бурканчетате. 1 секунда да натисна копчето. И това е. След 6-7 часа киселото мляко е готово и го премествам в хладилника.

Този пост не е финансиран и иницииран от посочените марки и магазини и продуктите са закупени.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *