Еко алтернативи, които улесниха живота ми

Не съм от хората, които ще ви убеждават разпалено, че трябва да пазим планетата чиста (макар реално да трябва, ако искаме добро бъдеще за нашите деца), но днес, в Деня на Земята ви споделям екологичните алтернативи, които всъщност направиха живота ми по-лесен, докато намалявам отпадъците.

  • Термочашата

Това ми е топ позицията за последните години. Ако сте родител или бъдещ такъв, знайте, че това е една от най-полезните придобивки за вас самите. Благодарение на чашата за многократна употреба си спестих много оливания, докато се бутахме в количката, а сега ми е верен помощник, гарантиращ, че ще успея да си изпия сутрешното кафе преди вечеря, защото все пак ще е с нас :). А като бонус, от тази година вече има заведения, които, ако си носите своя чаша, ви правят отстъпка или ви подаряват безплатна напитка след няколко покупки.

  • Металната сламка

Че съществува металната сламка разбрах едва в началото на тази година, но вече я обожаваме вкъщи. Тя ми спести тревогите дали малката пие правилно от сламка, защото пластмасовите ги дъвче и така не мога да преценя. Чрез металната знам, че лапа точно толкова, колкото е нужно. А защо е важно за проговарящите деца, ще ви разкажа в друг пост.

  • Купите с капак и восъчните кърпи

Купите с капак се оказаха чудесна алтернатива на фолиото за свежо съхранение, с което покривах преди храната в чиниите. Те се подреждат една върху друга и така спестям изключително много място в хладилника. А като цена бяха 5 броя за 5 лева в Кауфланд. С тях и играем Восъчните кърпи пък се оказаха перфектни за дребните неща, които иначе трупах в купи или чинии, като напр. разрязан лук, останало парче кашкавал и т.н. Като ги пристисна с ръце от топлината на ръцете приемат формата на това, което е в тях и така заемат нищожно малко място. Мият се лесно със студена вода. Восъчни кърпи може да си направите сами вкъщи. Ето как.

  • Машината за кисело мляко

За захранването на малката с кисело мляко, а и след това ходех всяка неделя на Фермерския пазар, за да й взема хубаво пълномаслено кисело мляко. Тя е голям любител и за мен е важно да приема качествен продукт Но това непрестанно ходене, както се досещате, не бе сред най-желаните занимания през почивните дни и затова реших да започна да заквасвам домашно кисело мляко. Пробвах по класическия начин с одеяло и печка, но ми беше твърде ангажиращо. Тогава открих машината за кисело мляко. В нея сипваш млякото в бурканчета, добавяш закваска и натискаш едно копче. След 6-7 часа имаш страхотно домашно кисело мляко. Нашата машина е на фирма Gorenje и препоръчвам. Струваше около 35 лева. Консумираната енергия за направата на една партида кисело мляко е 0.14 kWh, т.е. под 5 ст. Чудите се защо е в еко списъка, ами представете си само колко пластмасови кофички спестявам като заквасвам сама :).

А вие имате ли си любими еко алтернативи?

Този пост не е финансиран и иницииран от посочените марки и магазини и продуктите са закупени.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *