Любимият ни сортер : дървени цилиндри

Малката не е голям любител на сортерите и каквито и модели да й предложих не успях да събудя интерес, докато не открих сортера с цилиндри на Мария Монтесори.

Какво представлява?

Представлява дървени трупчета с дупки с различен диаметър и дълбочина, в които се подреждат дървени цилиндри с дръжка.
Във всеки един отвор може да се постави само един определен цилиндър. Нашият е с размери 15см х 4см х 3,5см

На какво учи?

Както всеки сортер стимулира пространствената ориентация и коондинацията око-ръка. Конкретно този сортер благодарение на малките дръжки, които трябва да се хванат с три пръста, стимулира фината моторика и подготвя ръката за писане. Разнообразието от размери на цилиндрите въвежда визуалната дискриминация по размер.

Как се играе?

Когато играем игри за пространствена ориентация винаги сме на едноцветна повърхност, за да изпъкват самите материали и лесно да се разграничават техните размери. Няма значение дали на маса, на леглото или на пода – аз лично се доверявам на детето да реши къде му е най-приятно.

Когато въвеждам нова игра й измислям име, с което я наричам всеки път, за да може малката да знае какво да очаква и какво й предлагам да играем :). За самото представяне направих реална демонстрация как се играе без да обяснявам. Извадих всички цилиндри от 1 блокче и ги подредих пред него, за да може малката да ги огледа добре. След това ги подредих по местата им. Оставих я да си поиграе с цилиндрите : да ги огледа, да се опита да ги сглоби без да я поправям, когато не успяваше, докато сама не реши да смени играчката.

На следващия ден отново направих презентация като й предложих да се опита тя сама. Основната ми цел бе тя да се научи да хваща добре с три пръста дръжките и да тества как влизат цилиндрите в дупките.

След като се уверих, че е усвоила хвата, започнах да предлагам цилидрите от един блок разбъркани и вече зад блокчето. След като усвои сортирането на един блок, добавих втори едновременно, след това третия и накрая последния като я оставях тя да си подреди блокчетата както й е удобно.

След като без проблем започна да подрежда четирите блокчета, започнахме да усложняваме. Вариантите за усложняване включват, без това да е изчерпателен списък:

  • Подреждане под формата на триъгълник (с 3 блока) или квадрат (с 4 блока), като цилиндрите са във фигурата, която се образува.
  • Избиране на един блок и разпръскване на цилиндрите от него пред детето. На детето се показва един отвор и се моли да покаже кой цилиндър трябва да се сложи в него.
  • Разпръскване на цилиндрите из стаята и детето търси конкретно цилиндъра за даден отвор.
  • Сортиране на цилиндрите със завързани очи.

Това представяне на играта е съобразено с моето дете и е основано, но не изцяло подчинено, на насоките на методиката на Мария Монтесори за въвеждане на този материал.

Подходящо за: Аз го въведох около 18 месеца и се възприе идеално. Очаквам да играем до към 4 години с него в различни варианти.

Цена

В България се продават подобни сортери за около 30 лева, може да го намерите под името Дървени цилиндри. Нашите цилиндри поръчах за 20 лева от AliExpress, когато бяха на промоция. Пълният комплект може да видите тук. Дървото е хубаво и добре обработено, залепени са здраво. Недостатък е, че на някои от цилиндрите лепилото се вижда, както може да забележите на снимките.

Този пост не е финансиран и иницииран от посочените марки и магазини и продуктите са закупени.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *