Идеи за стимулиране на речта (0м-12м) – част 1

Предполагам, че ви е писнало от съветите, които са навсякъде из Интернет, но ще си позволя само да припомня най-важните според мен, които аз следвах:

 • Говорете с детето – чудите за какво да си говорите с него – буквално за всичко, описвайте какво правите, разхождайте се с компания с други майки, за да слушат децата разговорите; (от 0м+)
 • Говорете с него като с голям човек, като се стараете да изговаряте отчетливо думите и да построявате правилни изречения;
  (от 0м+)
 • Говорете максимално срещу детето така, че да вижда движението на устата и мимиката ви;
  (от 0м+)
 • Гледайте го в очите, когато му говорите – така се поставят и основите на ефективното общуване :).
  (от 0м+)

Когато малката започна да се опитва да комуникира активно, включих няколко техники, които да улеснят процеса и да я стимулират да се изразява:

Използвах алтернативни методи на комуникация.

Около 6м започнахме да учим малката да използва жестове, за да изразява някои от основните си нужди (храна, вода, сън и тн). Моите причини да я науча на жестомимика, както и как точно става, може да прочетете тук

След 8м включихме и флаш картите, които имахме за учене на нови думи, за да показва и по-конкретно какво иска да хапва или пийва. Картите направих сама като изрязвах картинки от каталозите на големите супермаркети. Как изглеждат, може да видите тук. Подобни готови карти може да купите и готови.

Щом веднъж откри колко по-приятно е да те разбират какво точно искаш и колко по-бързо се случват нещата, тя сама започна да общува още по-активно и съответно и с много голямо желание се впусна в говоренето.

Представях си, че обяснявам на извънземно (важи и след 12м)

Когато обяснявам нещо, си представям, че срещу мен стои извънземно, което не знае нищо за света около себе си и нищо не се подразбира. Ако се замислите, това е напълно вярно за детето… то за първи път открива всичко около себе си и има нужда да го види, пипне, вкуси и т.н. В този смисъл, когато говорим за нещо и до сега се старая да може да го види, пипне, помирише, чуе (ако е възможно). Освен това се старая да го свържа с познати й неща, за да прави връзка между отделните неща и да запомни по-лесно.

Избирах теми, които й представляват интерес (важи и след 12м)

Всяко дете си има влечение към конкретна тема във всеки свой период и просто трябва да се запитате коя е тя за вашето дете. Например малката е лакомичка и харесва да говорим за храна, но пък темата е доста широка, защото покрай това, което има в чиниите говорим за от къде иде, как се прави, кой го прави и т.н.

Част 2: Как говорят животните?

 •  
 •  
 •  
 •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *