Зеленият двор, където има отговор на всеки родителски въпрос

Днес с малката посетихме едно уникално място, създадено, за да подкрепи родителите в първите 1000 дни от развитието на техните деца и то напълно безплатно, а именно Зеления морски двор на Варна. Първият такъв в България е създаден и функционира в София. Контакти и на двата оставям в края на статията.

Какво всъщност е Зеленият двор?

Представлява просторно помещение, оборудвано със страхотни играчки за игра на деца от 0 до 3 години и кътчета за посядване на родителите. Идеята на Зеления двор е децата да имат възможност да поиграят с други непознати деца и така да се подготвят за яслата/детската градина или да си пообщуват с родители си в друга среда. И ако вече се чудите това дали е детски кът за игра – да, прилича, но в много по-добър вариант:

  • децата играят свободно без напътствия под наблюдението на специалисти и вашето :), като идеята е те сами да си харесат игри и да си пообщуват с другите деца;
  • играчките са изключително добре избрани и са насочени, изцяло към развитието на уменията на децата. Повечето от играчките са от естествени материали;
  • обстановката и играта наподобяват такива в учебните заведения и така подготвят децата за яслата/детската градина;
  • това, че е затворено обезопасено пространство, позволява и на родители да си отдъхнем (голям плюс :));
  • специалистите отговарят на всички въпроси, свързани с развитието на детето, които имате без значение за какво се отнасят;
  • специалистите наблюдават играта на децата и самите те ви споделят насоки и идеи какъв тип игри да предлагате повече или как да подходите към дадени ситуации.

“Центърът адаптира, прилага и развива идеите на френския психоаналитик и пионер в детската анализа Франсоаз Долто. Основните цели на проекта, зад които стои Катедрата по „Хигиена и епидемиология” към Факултета по обществено здравеопазване (ФОЗ) на МУ-Варна с подкрепата на Френския институт в България, е ранна социализация, диагностика и превенция. Целта на проекта е два пъти седмично най-малките и техните родители, да прекарват свободното си време заедно, за да се тушират болезнените проблеми при тръгване на ясла или детска градина.” (източник Фейсбук страницата на Зеления морски двор на Варна)

Личното ми мнение за Зеления морски двор на Варна

Аз лично съм възхитена като цяло от мястото и цялостното му обзавеждане – просторно, светло и приканващо за игра. Очарована бях и от невероятния подход на специалистите, които дори помнеха децата, които вече са идвали, а с новите мъничета се запознаха, показвайки им тази първа стъпка в общуването. За родители, идващи за първи път, имаше и представяне на самата инициатива и как да се възползваме максимално от предлаганите услуги. Това е страхотна възможност за децата да разширят приятелския си кръг, а за нас родителите да ги видим в доближаваща се до яслата/градина среда и да получим отговори на въпросите, които имаме буквално за всичко около децата от специалисти ( психолози, логопеди, педиатри, педагози ). И да повторя и подчертая – и всичко това напълно безплатно!

Ако сте от Варна или София, горещо препоръчвам да се запознаете с тази невероятна инициатива и да потърсите отговори на своите въпроси направо от специалистите в центровете! А пожелавам скоро и други градове да се сдобият с такива Зелени дворове/къщи.

Контакти на центровете:

Варна:

Зеленият морски двор на Варна

бул. Приморски парк 22 – Морско казино (входът е от към заведението) www.mu-varna.bg

Дни и часове на игрите вижте тук

София:

Зеленият двор

кв. Витоша, ул. “Асен Разцветников” 3,
спирка “Студентски град” на автобус 102 и 67 https://zeleniatdvor.org

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *