Най-важните неочевидни съвета на педагозите, когато учим малките да броят

– Броене и рецитиране на числата не са едно и също 😉 – Това, че детето може да каже подред числата не означава, че може да брои. Броенето е всъщност умение да може да се каже броят на дадени предмети. Затова педагозите препоръчват малките деца да се научат първо да разпознават количеството зад всяка цифра, а не само на думата. Как става това? Като се броят предмети, картинки и т.н. Глен Доман има и цяла серия флаш карти с червени точки, с които лесно да се научи детето да брои до 100 дори. Картите може да изтеглите безплатно от тук.

– Писмената форма на цифрата (т.е. 1,2,3…) се показва на детето едва след като е разбрало идеята за количество и обикновено след около 18 месеца възраст.

– Когато се учат да броят малките имат нужда от ясно визуално разграничение на всяка бройка. Може да броят различни по вид предмети както е в бебешките книжки, може нещата да се разграничават по цвят или по форма. За най-малките (12м+) най-добре е дори да виждат само едно нещо в конкретната бройка, т.е. само страницата от книжката с един предмет, после тази с два и т.н. Между отделните предмети, които се броят е добре да има отчетливо разстояние. Колкото по-малко е детето, толкова по едър и по-ясно разграничен е необходимо да бъде предмета. За най-малките е добре всеки предмет да е около 2-2.5см в контрастен цвят червен или черен на бял фон с разстояние от поне размера на предмета между тях.

– Регулярното повторение е основата за развитието на умението на детето да брои.

Този пост е базиран на съвети как да научим малкото дете да брои от методиките за ранно детско развитие на М. Монтесори, Г. Доман и М. Шичида.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *