Безплатна настолна игра за разпечатване “Готвя и броя” – 6 игри в 1

Необходими материали:

  • разпечатан файл, който може да изтеглите от тук. Разпечатваме минимум толкова копия от листите с плодовете и зеленчуците, до колкото ще се учи да брои детето (1 лист – до 5, 2 листа – до 10 и т.н.).
  • обикновено зарче/та с точки, на което на страната с 6 се залепя хартиено тиксо/хартийка и се написва “?” (въпросителен знак)

За най-малките (12-18м) е добре да направите зарче с по-едри точки и по възможност точките да са в червено. Как да си направите може да видите тук. Друга възможност е върху кубче от конструктор да залепите лепенки с точки. Информация как да започнем самото обучение за броене може да видите тук.

Ако вече сте усвоили броенето, а учите арабските цифри може да си направите такова зарче (може да изтеглите шаблон от тук).

Как се играе?

Детето хвърля зарче с плодове или зеленчуци и обикновено зарче или зарчета с точки. Преброява колко показват зарчетата с точки и трябва да сложи толкова зеленчука/плода в манджата.

Ако се падне “?” детето избира колко да сложи.

Ако учим числата от 5 нагоре, идеалният вариант е да използваме няколко зарчета с точки, за да може детето да вижда и брои всички точки едновременно. Ако имаме само едно зарче, то е добре да преписваме точките на лист, за да вижда детето общата комбинация нагледно.

Ако вече сте на етапа със смятането, си е чудесно упражнение да събира стойността на заровете.

Други варианти на игра със същите елементи:

Упражняване на имената на плодовете и зеленчуците

Мемори – вземат се по 2 зеленчука и плода от вид. Подреждат се с гърба на долу и детето трябва да открие двойките. Играта упражнява паметта.

Сортиране – може да се сортират на плодове и зеленчуци, както и по цветове.

Хранене на животни – На кутия рисуваме/залепяме животно (напр. заек, костенурка, таралеж) и изрязваме дупка за уста. Целта на играта е детето да го нахрани с тези плодове или зеленчуци, които то яде. Може отново да се ползва зарче с точки и да се дават толкова колкото се паднат на зарчето, за да се упражнява броенето. А ако искате такова зайче, вижте как да си направите тук.

Магазин – Пулчетата с плодовете и зеленчуците могат да се използват за стоката в магазин, като детето да е продавача и да му искаме определен брой продукти.

Рецепта – Може да комбинираме с упражнение за следване на инструкции като си измислим рецепти с тези продукти и детето трябва да ги приготви по реда на рецептата.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *