Как и защо да подготвим децата за срещата с приятелите след изолацията

Заветните срещи с приятели за децата наближават, ако все още не са факт. С отварянето на парковете, знаех, че ще започнем да засичаме познати деца и затова още преди първата ни разходка подготвих дъщеря ми за тези потенциални срещи. Ако вие все още не сте се срещнали с наборчетата, споделям как подходих да подготвя дъщеря си за завръщането към игрите на открито – подход, който при нас беше успешен:
.⭐ Да подготвим себе си! – Децата усещат силно и копират нашите емоции. Ако ние сме уплашени или притеснени от срещата, те ще го усетят и ще се отрази на поведението им към децата. Така че, ако имате колебания, дали е вече моментът, по-добре изчакайте, докато сте готови. Обясних защо днес не може, а утре да, защо на открито, защо площадките още не работят…
.⭐ Припомняне на приятелите – Припомнянето на разкази от общите игри с приятелчетата или разглеждане на общи снимки, помога на детето да се настрои за срещата с тях. Ние изгледахме видеа, които бяхме правили с приятелчета, разгледахме снимки от последните им срещи и празници, които са карали заедно. Разказахме си за децата от квартала.
.⭐Ние, по време на изолацията, правихме видео разговори с приятелчета, но ако не сте, си е отлично начало.
.⭐ За първи контакт, най-добре е според мен да са най-близките приятелчета, с които детето се чувства най-спокойно.

❔А защо е необходима подготовка?
Защото срещата може да бъде силно емоционална и при различните деца може да се отрази в тревожност, плач, хиперактивно поведение, смут и др.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *