Как да стимулирам развитието на бебето : седмици 1 и 2

Как да стимулирам развитието на бебето беше едно от нещата, които започнах да се чудя още по време на първата ми бременност. Искаше ми се, както и сега, да осигуря на своето дете колкото се може по-добър старт и да не пропусна никоя възможност да развия уменията на детето още, докато е малко. Естествено след като се роди бебето се оказа, че времето не стига за всичките ми желания и идеи за занимания, но пък всяко реализирано си е от полза 🙂

Как да стимулирам развитието на бебето през Седмица 1

Добре дошло, бебе и мама в света на бебешките игри :)! В първите дни от раждането на нас хич не ни беше до игра и това е напълно нормално – те са за адаптация на бебо към света и на семейството към бебо. Бебето в този момент е свръх стимулирано от всични нови неща, с които се сблъсква като усещания с всичките си сетива. В този период то няма нужда от стимулация на развитието, а от успокоене в тази нова среда чрез познати гласове (на мама и членовете на семейството, които са били наоколо през бременността) и чрез гушкане.

Как да стимулирам развитието набебето през Седмица 2

Малкото бебче вече си е вкъщи. В този период обикновено започват да поостават будни малко повече време и да изучават средата около себе си. И в тази седмица не се изисква кой знае каква стимулация, тъй като в заобикалящата среда има достатъчно стимули (образи, светлини, звуци, миризни, материи…). Ето все пак няколко лесни идеи за как може да стимулираме ранното развитие в будното време на бебето:

Лица – Учените не са много сигурни какво виждат или не виждат бебетата. Според последните проучвания обаче още от своето раждане те могат да видят на около 20-тина сантиметра от себе си. Това е точно, колкото да видят мама, докато хапват на гърда ;). Разпознават също и кога виждат лице. Така че идеалната стимулация за мен е просто да се възползвате от будното време да се погледате и порадвате. В нашето семейство през тази седмица просто говорим на бебето като заставаме на около 20-25 см от него. Усмихваме му се повече, а кака му и пее.

Време по коремче – Постепенно може да започне времето по коремче, в което бебо да тренира своите мускули и да заяква. За най-удобно намерихме да го поставяме да полегне върху нечий корем по корем и да му говорим.

Реч – От ден нула говоренето на бебето си е отличен стимул за неговото развитие. Аз си чета книги, които на мен са ми интересни на глас; разказвам му какво се случва и какво ще му правим. Още идеи за стимулирането на речта на мъниците може да прочетете тук.

Танци – Моето бебе обожава да танцувам с него на ръце или в раница/слинг. Танците са отлична стимулация за мъниците още от първите дни, а като бонус им действат успокояващо. За първите седмици за предпочитане са спокойни и тихи мелодии с плавен ритъм.

ВАЖНО! Как да познаем, че бебето е в настроение за занимания

  • Бебе, което е тихо и нащрек, се интересува от обкръжението си и е в настроение за занимания.
  • Бебе, което е будно, но много активно (извива се, мята с ръце или рита крака), разстроено или плаче НЕ е в настроение за занимания. Това са признаци, че бебето може би е гладно, уморено или е прекалено стимулирано.

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *