Стимулация на бебето 2м

2 месец – как да стимулирам развитието на бебето

През втория месец бебето e вече много по-активно, будните периоди се удължават и съответно възможностите за стимулация се увеличават. И все пак това е преходен период за бебока, в който сетивата му се изострят и съответно светът като цяло става по-стимулиращ. Та, ако бебето изразява с мрънкане и плач по-голяма нужда от прегръдки и успокоение в този период, това е съвсем нормално и е сигнал, че е свръх стимулирано. В този случай е най-добре да не се прилага никаква допълнителна стимулация или поне тя да се ограничи до минимум.

Ако обаче бебето е в настроение за занимания (виж по-долу), то в този период е добре да се продължат стимулациите от първия месец, а именно:

Лица – Идеалната стимулация е да се възползваме от будното време да си пообщуваме лице в лице с бебето. Говорим на бебето като заставаме на около 20-25 см от него.

Време по коремче – Постепенно се увеличава времето по коремче на няколко минутки.

Реч – Неизменно говоренето продължава – говорене за всичко, което се случва, четене на книги на глас. Още идеи за стимулирането на речта на мъниците може да прочетете тук.

Танци – Танцувам с бебето на ръце или в раница/слинг. Постепенно ритъмът се увеличава и движенията освен на страни е добре да започнат да включват бавно въртене и леко накланяне

Използването на картите за визуална стимулация може да продължи като към тях се добавят и нови.

Нови стимулации, които може да въведем:

Масаж на бебето – Препоръчван от педиатрите, масажът допринася за физическото и умственото развитие на детето, както и за намаляване на стреса.

Гимнастика – също препоръчвана от педиатрите, спомага за по-бързото физическо развитие на бебето.

Поставяне на активната гимнастика – в този период може да започнем да слагаме бебето на активната гимнастика, за да наблюдава играчки. В началото достатъчно е да виси една играчка. Бебетата са привлечени от предмети в ярки цветове, както и от раирани такива.

Упражнения за проследяване на предмет – Взема се малък предмет, издаващ звук. Започва се от средата като издава звук да се привлече вниманието на детето, предметът бавно се мести в някоя от посоките, като целта е детето да го следи с поглед.

Звуци и физически упражнения – Към края на периода, около 7 седмица, бебето е преминало през скока на развитието. То вече е готово за по-активни забавления. Сред любимите им са тези, които включват звук. Обуват се на бебето дрънкащи чорапи или просто му се завързва малка камбанка на крачето и се оставя само да открие връзката звук-движение и да се забавлява. Може да се завържат и балони с хелий на крачетата и ръчичките.

В този период се появява и социалната усмивка, която много по-лесно ориентира какво харесва и не харесва бебето.

Ако се използват Монтесори върележки за развитието на бебето може да се въведе Октаедърът. Ето инструкции за него:

Източник Pinterest

Шаблон за разпечатване за изрязване на формите може да се изтеглите от тук.

ВАЖНО! Как да познаем, че бебето е в настроение за занимания

  • Бебе, което е тихо и нащрек, се интересува от обкръжението си и е в настроение за занимания.
  • Бебе, което е будно, но много активно (извива се, мята с ръце или рита крака), разстроено или плаче НЕ е в настроение за занимания. Това са признаци, че бебето може би е гладно, уморено или е прекалено стимулирано.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *