Визуална стимулация на бебето + карти за разпечатване

През третата седмица на бебчо започнахме с целенасоченото предлагане на различни стимулиращи материали. За визуална стимулация на бебето може да се възползвате от всяко будно време, в което бебето е настроение. Как да познаете дали е така, вижте графиката.

Материалите в периода 3-5 седмица е най-добре да са максимално семпли, за да не се превъзбужда бебето. Достатъчно е да му се даде възможност да наблюдава елементи в контрастни цветове. Най-често се използват неща в бяло и черно. Подходящо е и червеното – цвят, който бебето вижда към този момент, т.е. материали в бяло и червено.

Какво може да се използва?

* Неща, които вече имаме из къщи

Вкъщи използвам всичко подходящо, което намеря, като просто го поставям на 20-25 см около бебето. Няма реална необходимост да са специализирани неща. Подходящи са предмети, които са в черно и бяло или червено и бяло с дебели линии на всеки от цветовете. Важно е да се убедите, че детето няма как да се нарани с тях. Ето няколко идеи къде да разгледате за черно-бели неща за визуална стимулация на бебето:

  • кутии, торби и опаковки;
  • дрехи и домашен текстил (покривки, хавлии и др.);
  • книги, тефтери, тетрадки и др.;
*Карти за визуална стимулация

Ако имате две деца, като мен, супер вариант е да изработите с по-голямото карти за стимулация на бебето. Може да ги изработите с бои или стикери. Не е важно какви точно картинки ще направите.

Ако не ви се занимава, съм ви подготвила готов комплект за разпечатване, който може да изтеглите от тук:

Картите поставям на около 20-25 см от очите на бебето. Обикновено ги поставям отстрани, когато детето е на дивана или на пода.

*Бебешки книжки

Ако предпочитате абсолютно готовите варианти, отличен такъв са бебешките черно-бели книжки. Предлагат се в хартиен и текстилен вариант. Картонени може да се намерият в книжарниците. Текстилни може да се намерят в Алиекспрес за около 5 лева, като например тук и тук .

*Въртележка Munari

При прилагането на материали от метода на д-р Мария Монтесори в този период може да закачите на бебето въртележка Munari. Тя представлява бели и черни елементи, разположени на различна височина и комбинирани със стъклена топка, както е показано на схемата. Елементите може да си разпечатате от тук.

Схема на Монтесори въртележка Munari – източник на схемата и фото инструкции как да си направите Munari вижте тук

Последващи Монтесори въртележки инструкции и шаблони:


Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *