10 идеи за дрехите, които вече няма да носите

Сезоните са на път да се сменят, а с тях и дрехите в гардероба ни. Ето какво правя аз сът стари дрехи и обувки, които вече няма да носим:

Продавам ги

Най-запазените дрехи и обувки може да продадате онлайн в специализирани сайтове и приложения за продажби или във Фейсбук групи/пазар. В някои градове се организират и специални базари за продажба на дрехи и аксесоари.

Разменям ги

Правилно четете, благодарение на социалните мрежи вече има опция да размените запазените дрехи и обувки, както и други неща от дома, за това, което ви е нужно. Във Фейсбук има специални групи за целта – вие подарявате дрехите, а вземате нещо друго, което ви трябва.

Подарявам ги

Най-лесно е да предложите дрехите на приятели, които също имат деца. Възможност е също да ги предложите на майки, с които се познавате и от плащадката. Ако имате познати, които се нуждаят става лесно, но ако нямате, винаги може да го направите онлайн. Подаряването може да стане пак чрез Фейсбук в специалните групи. Аз подарявам и чрез сайта www.podariavam.com. При тази опция има риск, човекът от другата страна да не вземе нещата, но на мен ми се е случвало само веднъж за 3 години. Напоследък, когато подарявам така на хора в нужда, изпращам нещата по Български пощи за моя сметка, защото като се замислим може и да нямат парите за куриер. Излиза евтино 2-3 лева за 5 кг.

Дарявам ги за благотворителни каузи

Ако имате чисто нови дрехи или обувки, които няма да носите и искате да направите добро, може да ги дарите за благотворителен онлайн базар в полза на различни каузи, най-често в подкрепа събирането на средства за лечение.

Прежда за модерни декорации

По-износените дрехи могат да се направят на прежда, от която лесно после да си направим модерни декорации за дома. Как се прави преждата може да видите тук.

Монтесори рамка за обличане

Някои стари дрехи могат да продължат живота си под формата на играчки за развитие на практични умения по методиката Монтесори. Може да ги превърнете в рамките за трениране на различните видове закопчавания. Как може да се направи вижте тук.

Дрехи на куклите

Ако сте по-сръчни от старите дрехи може да ушиете тоалети на куклите. Различни дизайни и кройки за идея има в интернет. Това ще правя аз тези дни, та очаквайте скоро как сме се справили :). Тук може да видите моята колекция от идеи, които съм запазила и ако ползвате Pinterest ще се радвам да ме последвате за още идеи.

Сензорни игри

Стари дрехи от различни материи използвам за сензорни игри на бебето, а и на каката. Как? Може да се нарежат на парчета и да се направи Монтесори сензорна игра. Инструкции вижте тук. За бебо имам и сензорен обръч за времето по корем. Завързах парчета от стари дрехи на обръч, за да ги дърпа и опипва. Поставям дрехите на пода като основа за ходене или пълзене като сенсорна пътека.

монтесори сензорна игра
Поставям ги в контейнер за предаване на дрехи на БЧК

Ако не ви се занимава с горепосочените, а сте от София, Пловдив, Бургас, Перник, Девня или Варна, може просто да ги поставите в торби и да ги пуснете в контейнерите за дрехи. Приемат се дрехи, домашен текстил и аксеоари като чанти и колани. Дрехите трябва да са поставени в завързана торба. Списък с адресите на контейнерите на БЧК може да видите тук.

Предаване в H&M или магазини Мания

Магазините на H&M приемат вашите стари дрехи и домашен текстил, а срещу тях ще получите ваучер за 15% на един артикул на следващата покупка над 40 лв. Там може да предадете и текстил, който вече не става за употреба (скъсат, износен и тн.). Поставяте ги в найлонови торби и просто отивате на касата за предаване. За всяка торба получавате отделен ваучер. Градовете, в които има магазини с възможност за предаване на стари дрехи и текстил, може да видите тук.

Акцията Дрехите не са боклук на магазини Мания на същия принцип може да се предадат дрехи, обувки и текстил, като фирмата обработва и изпраща ставащите на нуждаещите се в Африка и Азия. Мания от своя страна даряват на Фондация „Една от 8“ да направи поредната стъпка в подкрепа на жените с рак на гърдата в България. Повече за кампанията вижте тук.

Какво правите вие със своите стари дрехи?

  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *